Ziua Europei, 9 mai 2023. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, redactată de ministrul francez cu același nume în anul 1951. La vremea aceea, Robert Schuman s-a decis să formeze o comunitate. Lucru care s-a dovedit a fi de bun augur, întrucât a existat o perioadă îndelungată de pace care a ajutat Europa să prospere. Iată ce semnificație are această zi și ce evenimente au loc!
Pe data de 9 mai 1950 a fost făcută „Declarația Schuman”. Robert Schuman era ministrul francez de externe la acea vreme și în discursul său a propus o Europă unită pentru a garanta pacea mondială printr-o serie de puncte specifice.
Acest discurs a fost atât de important, încât Comisia Europeană, una dintre cele șapte instituții ale Uniunii Europene, a recunoscut această proclamație ca fiind certificatul de naştere al Uniunii Europene. Discursul lui Schuman s-a concentrat pe aducerea cărbunelui și oțelului german și francez sub o administrare comună.
În calitate de ministru de externe, Schuman, împreună cu Jean Monnet, a redactat „Declarația Schuman”. Ulterior, cancelarul Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer, a fost informat despre propunere și a susținut planul. Ulterior, guvernele Italiei, Belgiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos s-au alăturat.
Autorul „Declarației Schuman” este considerat unul dintre „părinții Europei” pentru rolul său în crearea Comunităților Europene. Robert Schuman s-a născut într-o suburbie din Luxemburg, a trăit cele două războaie mondiale și a fost chiar amenințat cu trimiterea într-un lagăr de prizonieri în 1942. Cu toate acestea, Robert Schuman a reușit să ajungă în zona liberă și a intrat în clandestinitate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De ce „Declarația Schuman”? Ei bine, după cel de-al Doilea Război Mondial, Europa și-a dat seama că nu mai putea continua cu aceeași instabilitate și cu tensiuni crescânde între marile puteri ale continentului. De aceea, au fost căutate formule pentru a preveni reapariția unui nou război sângeros în Europa. Propunerea lui Schuman se baza pe următoarele principii:
– modernizarea producției de cărbune și oțel
– îmbunătățirea calității producției de cărbune și oțel
– aprovizionarea cu cărbune și oțel în aceleași condiții pentru Franța și Germania
– dezvoltarea unui sistem comun de export către celelalte țări nemembre
– îmbunătățirea condițiilor pentru lucrătorii din cele două industrii
Citește și Țara din Europa care interzice autocolantele pe mașini. Atenție mare dacă o traversezi, amenzile sunt uriașe!
În toate cele 27 de state membre ale UE şi în întreaga lume, instituţiile UE vor celebra așa cum se cuvine Ziua Europei. Vor avea loc o serie de evenimente.
Autoritățile țărilor au planificat diverse acţiuni pentru a marca această zi importantă, cum ar fi activităţi de divertisment şi jocuri de întrebări, festivaluri, activităţi sportive, evenimente şi dezbateri culturale, dar şi activităţi de vizibilitate şi campanii pe platformele de comunicare socială.
De asemenea, există şi tradiţia ca instituţiile Uniunii Europene să îşi deschidă porţile pentru public în această zi cu totul și cu totul specială. De Ziua Europei, la noi în țară se desfășoară Festivalul Filmului European 2023. Acesta este organizat la Timişoara, Capitala Europeană a Culturii. Festivalul Filmului European 2023 debutează chiar pe 9 mai şi va fi marcat printr-o Gală deosebită.
Citește și Rusia, anunțul care cutremură Europa: „Îl vom asasina pe Zelenski”!