Zeci de morți într-un atentat cu rachete dintr-o gară în estul Ucrainei, în timp ce civilii încearcau să fugă de atacul rusesc

Elena Avramescu 25.05.2022, 13:41
Zeci de morți într-un atentat cu rachete dintr-o gară în estul Ucrainei, în timp ce civilii încearcau să fugă de atacul rusesc

Cel puțin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise după ce forțele ruse au efectuat un atac cu rachetă asupra unei stații de cale ferată din Kramatorsk, estul Ucrainei, care era folosită de civili care încercau să fugă de lupte, au declarat vineri oficialii ucraineni. Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, unde a avut loc atacul, a declarat că 98 de răniți – 16 copii, 46 femei și 36 bărbați – au fost duși la spitalele locale.

Un atentat cu rachete dintr-o gară în estul Ucrainei, soldat cu zeci de morți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat mai devreme că aproape 300 de persoane au fost rănite în atac. Într-o adresă adresată vineri parlamentului finlandez, Zelensky a spus că „armata rusă a lovit terminalul feroviar”, adăugând: „Sunt martori, sunt videoclipuri, sunt rămășițe de rachete și oameni morți”.

El a spus că „oamenii erau înghesuiți, așteptând ca trenurile să fie evacuate în teritoriul sigur” la gară. „De ce trebuie să lovească civilii cu rachete? De ce această cruzime la care a fost martoră lumea în Bucha și în alte orașe eliberate de armata ucraineană?” i-a întrebat Zelenski pe parlamentari.

Poliția locală a declarat într-un comunicat că rachetele au lovit o sală de așteptare temporară, unde „sute de oameni așteptau trenul de evacuare”.

„Aceasta este o altă dovadă că Rusia ucide în mod brutal și barbar ucrainenii civili, cu un singur scop: să ucidă”, a spus primarul din Kramatorsk într-un comunicat.

Primarul a spus că aproximativ 8.000 de persoane pe zi mergeau la stație pentru a evacua în ultimele două săptămâni. Până la 4.000 de oameni erau acolo când racheta a lovit. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a numit atacul drept „macel deliberat”.

„Rușii știau că gara din Kramatorsk era plină de civili care așteptau să fie evacuați”, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a emis vineri o declarație în care a numit lovitura cu rachetă o „provocare”, într-o declarație care reflectă negăturile recente ale uciderii fără discernământ a civililor în suburbia Bucha din Kiev.

„Toate declarațiile reprezentanților regimului naționalist de la Kiev cu privire la presupusul „atac cu rachete” al Rusiei din 8 aprilie la gara din Kramatorsk sunt o provocare și nu corespund absolut realității”, se arată în comunicat.

„La 8 aprilie, forțele armate ruse nu au efectuat și nu au planificat niciun foc de artilerie în orașul Kramatorsk. Subliniem că rachetele tactice Tochka-U, ale căror epave au fost găsite în apropierea gării Kramatorsk și publicate de martori oculari, sunt folosit doar de forțele armate ucrainene”.

Forțele ucrainene au în inventar racheta Tochka proiectată de sovietici, dar a fost folosită și de forțele ruse și separatiste în trecut. Armata și înalții oficiali ai Rusiei au negat total atacurile împotriva civililor, cel mai recent susținând, fără dovezi, că masacrul civililor din Bucha a fost organizat. Uciderea civililor în timpul ocupației ruse a orașului a fost documentată pe larg.

Orașul Kramatorsk din est a fost unul dintre primele locuri vizate de armata rusă atunci când invazia Ucrainei a fost lansată pe 24 februarie. Ihnațenko a spus că ucrainenii folosesc gara de la sfârșitul lunii februarie pentru a evacua regiunea.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...