Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că expiră. Valeriu Gheorghiţă: „Nu le vom putea folosi”

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 24.06.2021, 20:57
Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că expiră. Valeriu Gheorghiţă: „Nu le vom putea folosi”

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, din România, a anunțat că zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că expiră. Acestea mai au termen de valabilitate până la finalul lunii iunie, urmând să fie ulterior scoase din uz. Oficialul a anunțat că acestea nu mai pot fi folosite, potrivit recomandărilor producătorului britanic. Pe de altă parte, există și alte modificări care urmează să aibă loc în cadrul procesului de vaccinare din țara noastră.

Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că expiră

În ciuda faptului că România nu și-a îndeplinit deocamdată obiectivele de vaccinare stabilite de către autorități, zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că nu au fost utilizate și expiră. Astfel, țara noastră va pierde aproximativ 35.000 de doze de ser, termenul de expirare al acestora fiind 30 iunie. Coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că dozele de vaccin urmează să intre într-o procedură de distrugere.

Pe 30 iunie expiră 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Probabil nu le vom putea folosi. Vor intra pe procedura de distrugere, a menționat joi, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiță.

Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că expiră
Serul de la AstraZeneca nu a fost la fel de bine primit în România, din cauza scandalului legat de efectele adverse

O parte dintre doze ar urma să fie redistribuite. „Este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze”

În urmă cu câteva zile, Valeriu Gheorghiță declara că statul român încearcă să nu ajungă la distrugerea dozelor care urmează să expire, ci să le redistribuie sau să le vândă unor alte state care au nevoie de ele. Din păcate, în România, interesul pentru serul produs de compania britanică AstraZeneca a scăzut considerabil în urma scandalurilor din jurul reacțiilor adverse. Astfel, românii au preferat să opteze pentru alte tipuri de vaccin, lăsând să se acumuleze stocuri de doze nefolosite.

Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze, spunea Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare considera că aceste doze care urmează să expire ar trebui valorificate fie prin redistribuire la nivel european, ori prin mecanisme de revânzare sau donație. Din păcate, cel mai probabil dozele vor ajunge să fie într-un final distruse.

Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin, a precizat medicul coordonator al campaniei de vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...