Vremea se schimbă radical în weekend. Temperaturile o iau razna în mai multe regiuni din țără. Anunțul meteorologilor

Mihnea Tălău 24.02.2023, 14:26
Vremea se schimbă radical în weekend. Temperaturile o iau razna în mai multe regiuni din țără. Anunțul meteorologilor

Vremea se schimbă radical. Administrația Națională de meteorologie (ANM) a emis o informare meteo valabilă de vineri, de la ora 20.00, până luni la ora 12.00, când 13 județe se vor afla sub Cod galben de ninsori și viscol.

Vreme schimbătoare în toată țara

Codul galben vizează județele Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț și Suceava.

Sfârșitul de săptămână ne rezervă o vreme schimbătoare. Dacă în unele regiuni va ninge, în altele, va fi cald, iar maximele vor ajunge chiar la 22 de grade.

Astfel, vineri, 24 februarie, temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 12 grade în cea mai mare parte a țării. În timp ce în nordul Munteniei și Olteniei va fi mai răcoare, în Banat și sudul Munteniei se vor atinge 13 – 15 grade.

În majoritatea regiunilor vor fi intervale în care va ploua, în general slab și trecător. Pe alocuri, ploile vor avea și caracter de aversă, iar în zonele de munte va ninge.

De vineri seara, ploile vor avansa dinspre vestul țării și vor cuprinde regiunile nordice și centrale în prima parte a zilei de sâmbătă, 25 februarie. Local, va ploua și în sudul țării, iar pe spații mai restrânse și în est.

O vremea deosebit de caldă pentru această perioadă se semnalează în Muntenia, Dobrogea și Moldova, unde temperaturile vor urca până la 15 – 20 de grade.

Aria precipitațiilor se va extinde din nou în cursul nopții și pe parcursul zilei de sâmbătă, în jumătatea nordică a țării, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare în zonele mai înalte din Transilvania, Banat și nord-vestul Moldovei.

Duminică, 26 februarie, vom asista la un contrast termic impresionant între nordul și sudul țării. Astfel, în timp ce în vestul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei, temperaturile abia vor atinge 1 – 3 grade la prânz, în sudul Munteniei sunt așteptate maxime de până la 20 – 22 de grade.

Seara și în cursul nopții, vor fi și intervale cu ninsoare puternică, mai ales în nordul Transilvaniei, vestul Banatului și nord-vestul Moldovei, dar temperaturile ridicate și solul cald vor îngreuna depunerea zăpezii.

Un nor de praf saharian pătrunde spre România

Meteorologii anunță că spre România se îndreaptă un nor de praf saharian, începând de astăzi, până luni. Cantități mari de praf din Sahara au ajuns în unele părți ale Europei în ultimele zile. Acesta constă în principal din praf mineral foarte fin, care poate fi ridicat ușor în atmosferă la înălțimi de la 5 până la 10 kilometri. Pulberea s-ar putea depune pe mașini și alte suprafețe, iar acolo unde va ninge ar putea da și o nuanță specifică stratului de zăpadă.

Persoanele care suferă de alergii ar putea să aibă probleme.

Compoziție și edit foto: Narcisa Tomulecu

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...