Vremea se schimbă în România din această seară. Ce se întâmplă cu ciclonul mediteraneean, avertisment meteo

Beatrice Dumitru 11.01.2023, 13:12
Vremea se schimbă în România din această seară. Ce se întâmplă cu ciclonul mediteraneean, avertisment meteo

Vremea a trecut de la o extremă la alta în România în ultimele zile. Dacă anul a început cu temperaturi de primăvară de 20 de grade Celsius, acum iarna pare că își intră în drepturi. Un ciclon mediteranean se află peste România, iar meteorologii au emis Cod portocaliu și Cod galben de vremea rea. Cum va fi vremea în România.

Vremea în România

O actulaizare a Administrației Naționale de Meteorologie anunță că până miercuri seara va fi în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente în patru județe, Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița, în timp ce Bucuresțiul este sub avertizare Cod galben de ploi, iar cantitățile de apă acumulate pe tot parcursul intervalului vor depăși 25…30 l/mp.

Pe 11 ianuarie, ploile vor continua în sudul și sud-estul țării și în prima parte a zilei de joi, 12 ianuarie, în timp ce în nord-est se vor semnala, pe alocuri, și precipitații mixte, inclusiv ploi înghețate și depuneri de polei, potrivit ANM.

Vremea se schimbă în România din această seară. Ce se întâmplă cu ciclonul mediteraneean, avertisment meteo
Ploile continuă în România.

Ce se întâmplă cu ciclonul mediteranean

Ciclonul mediteranean care a afectat România în această săptămână va slăbi foarte mult în intensitate, iar aria precipitațiilor se va restrânge începând din seara zilei de miercuri, 11 ianuarie. Dar în cursul nopții va continua să plouă în regiunile sudice, dar și în jumătatea sudică a Transilvaniei, în timp ce în zonele de munte, la peste 1300 m altitudine, vor predomina ninsorile.

Temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în jumătatea estică a Moldovei în dimineața zilei de joi, 12 ianuarie, iar în special în zonele mai înalte de deal se vor semnala temporar și precipitații mixte, inclusiv ploi înghețate, care vor favoriza depunerile de polei, notează meteoradar.ro.

De asemenea, temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 4 grade în nord-est, respectiv între 4 și 8 grade în restul țării. Mai cald va fi însă în Dobrogea, unde se vor atinge până la 10 – 12 grade. Spre seară, ploile și ninsorile se vor opri în cea mai mare parte a țării, dar cerul va rămâne predominant acoperit în majoritatea regiunilor.

Toate porturile de la Marea Neagră sunt închise, pe 11 ianuarie, atât pentru transportul maritim, cât şi pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic, informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în timp ce prima zăpadă consistentă din această iarnă a scos utilajele de deszăpezire pe drumurile înalte din județele Dâmboviţa, Gorj, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...