Vremea rea lovește din nou România. Care vor fi zonele cele mai afectate, se întâmplă în următoarele 24 de ore

Nicu Stan 16.06.2021, 12:35
Vremea rea lovește din nou România. Care vor fi zonele cele mai afectate, se întâmplă în următoarele 24 de ore

Vremea rea lovește din nou România. Care vor fi zonele cele mai afectate, se întâmplă în următoarele 24 de ore. Detaliile urgiei care ne așteptată, în rândurile de mai jos.

ANM a emis două averizări de vreme rea. Un cod galben și unul portocaliu. Unde vine urgia

Vremea rea lovește din nou România, conform prognozei meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie. Meteorologii au actualizat avertizările meteo cod galben și portocaliu de vreme rea și au anunțat care vor fi zonele cele mai afectate, în următoarele 24 de ore.

Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben ce are interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10:00-16 iunie, orele 23:00.

ANM a emis doua avertizari de vreme rea
ANM a emis doua avertizari de vreme rea

Ce fenomene sunt așteptate

În timpul avertizării date de meteorologii ANM, fenomene vizate vor fi ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată, precum și intensificări ale vântului. În plus, ANM a anunțat care vor fi zonele afectate de avertizarea de cod galben de vreme rea.

Astfel, în intervalul menționat de ANM, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și în zona montană, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, iar izolat se va semnala grindină.

Ce cantități de apă sunt așteptate

În plus, cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-25 de litri pe metrul pătrat și izolat acestea pot ajunge la 35-45 de litri pe metrul pătrat.

De asemenea, temporar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor ajunge în general de 45-55 kilometri la oră, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor atinge 80-90 kilometri la oră. Astfel de fenomene se vor înregistra pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni ale țării.

Cod portocaliu de vreme rea

În plus, Administrația Națională de Meteorologie a emis și un cod portocaliu de avertizare de vreme rea, care se suprapune cu codul galben, numai că vizează alte localități. Avertizarea portocalie de vreme rea are un interval de valabilitate între 16 iunie, orele 10:00-16 iunie, orele 23:00.

Fenomene vizate de avertizare sunt ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului.

Unde este valabilă avertizarea de cod portocaliu

Astfel codul portocaliu de vreme rea este valabil pentru jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei. În timpul prognozat, în aceste regiuni instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30-40 de litri pe metrul pătrat și pe spații mici 50-70 de litri pe metrul pătrat. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor ajunge la rafală la 50-60 de kilometri la oră.

Urmăriți Impact.ro și pe