Vremea o ia razna în România. Mai multe judeţe, sub cod roşu de inundaţii. Care sunt zonele afectate de viitură

Nicu Stan 19.05.2021, 10:48
Vremea o ia razna în România. Mai multe judeţe, sub cod roşu de inundaţii. Care sunt zonele afectate de viitură

Vremea o ia razna în România. Mai multe judeţe, sub cod roşu de inundaţii. Care sunt zonele afectate de viitură, vedeți în articolul de mai jos.

Hidrologii au lansat 3 coduri roșii de inundații. Care sunt județele avertizate

Vremea o ia razna în România. Mai multe judeţe din țară sunt sub cod roşu de inundaţii. De asemenea, o viitură uriașă se propagă pe Crișul Repede.

Vestul României este în continuare amenințat de inundații după câteva zile în care apele revărsate au distrus deja zeci de case și gospodării și au lăsat oamenii pe drumuri. În plus, este cod roșu hidrologic în județele Cluj, Bihor și Arad. Aici sunt așteptate inundații.

Cod rosu de inundatii in trei judete
Cod rosu de inundatii in trei judete

Viitură uriașă pe Crișul Repede

Noaptea trecută, Ministerul Mediului a anunțat că pe Crișul Repede se propagă o viitură imensă. De asemenea, la Beiuș, cota apelor râului a ajuns la un nivel istoric de 466 de centimetri. Și alte râuri sunt sub cod portocaliu de inundații. Acestea sunt din Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Caraș-Severin, Alba și Cluj.

Județul Bihor se confruntă cu mai multe coduri roșii și portocalii de inundații. Aici, cantitatea de apă căzută în ultimele zile a fost uriașă, respectiv de 140 de litri pe metru pătrat. Locuitorii au primit mesaje RO-Alert pentru pericolul iminent de inundații. De asemenea, în unele localități, locuitorii au primit mai multe avertizări în decurs de doar câteva ore.

Hârsești, Bihor, 15 gospodării inundate

Cea mai gravă situație din Bihor este cea din localitatea Hârsești, unde apele au intrat în 15 gospodării. Pompierii au evacuat zeci de animale și păsări.

La Cociuba Mare o casă modulară a fost luată de apele Crișului Pietros. Pompierii militari au reușit să-i salveze pe cei care locuiau acolo, din fericire. De asemenea, o altă familie din aceeași localitate a avut nevoie de ajutorul salvatorilor.

Cât timp a plouat pe Valea Crișului Pietros

A plouat aproximativ 36 de ore pe Valea Crișului Pietros, iar apele învolburate au ajuns pe drumul județean care face legătura cu satul de vacanță Boga. Probleme sunt și în aval, unde s-au construit case în albia râului.

”Nu am mai văzut o apă așa mare pot să spun niciodată în comună. Sperăm să nu ajungem la rupere de drum, dar dacă se continuă tot așa, există acest pericol”, a spus primarul comunei Pietroasa, Ionel Laza.

Satul Boga, așezare de case de vacanță

Drumul județean acoperit de ape face legătura cu satul Boga. În acea zonă sunt în mare parte numai case de vacanță. Acolo, câțiva tineri erau la un pas să rămână izolați.

Urmăriți Impact.ro și pe