Vreme extremă în România. A fost emis cod portocaliu de ploi torenţiale

Badea Violeta 07.07.2022, 10:56
Vreme extremă în România. A fost emis cod portocaliu de ploi torenţiale

Anunț ANM de ultim moment! Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un cod portocaliu de ploi torențiale în mai multe localități din țara noastră. Alerta meteo a intrat în vigoare începând cu ora 10:00 și este valabilă până joi, 7 iulie, ora 21:00. Iată care sunt zonele vizate și ce le recomandă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) cetățenilor !

Cod portocaliu de ploi torenţiale în România

Joi, 7 iulie, specialiștii ANM au emis un cod portocaliu de ploi torențiale, care a intrat în vigoare de la ora 10:00 și este valabil până astăzi, 7 iulia, la ora 21:00. Județele vizate sunt Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu, unde va ploua abundent, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35…50 l/mp.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, câteva recomandări cetățenilor. Iată care sunt acestea:

  • Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale;
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora;
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
cod portocaliu
ANM a emis uun cod portocaliu de ploi torentiale

Meteorologii au emis și o avertizare de Cod galben de ploi abundente

Toti astăzi, 7 iulie, meteorologii de la ANM au emis și o avertizare de cod galben de ploi însemnate calitativ, cantitățile de apă vor depăși în anumite zone chiar și 40 l/mp.

Alerta meteo a intrat în vigoare la ora 10:00 și este valabilă până joi, 7 iulie, ora 21:00. În intervalul menționat, în Muntenia vor cădea precipitații însemnate cantitativ.

De asemenea, experții ANM anunță vreme rea și în nordul și estul Olteniei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare (cu precădere în Muntenia), cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40 l/mp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...