Vreme atipică de Paște. Turiștii prezenți la munte vor putea schia. Stratul de zăpadă bătută de pe pârtii a ajuns la 25 cm

Elena Avramescu, Andrei Dumitrescu 30.03.2023, 09:14
Vreme atipică de Paște. Turiștii prezenți la munte vor putea schia. Stratul de zăpadă bătută de pe pârtii a ajuns la 25 cm

Turiștii care-și vor petrece sărbătorile pascale în acest an în stațiunile montane au motiv să se bucure, deoarece de Paște vor putea schia în Poiana Brașov, după cum au promis administratorii pârtiilor. Ținând cont de condițiile meteo favorabile din ultimele zile, municipalitatea a decis prelungirea sezonului de schi.

Zăpadă în stațiunile montane de Paște

Inițial au anunțat că sezonul va fi prelungit până în 17 aprilie, iar dacă starea pârtiilor va fi optimă, se va schia până în 30 aprilie.

„Datorită condițiilor meteo din ultima perioadă, care ne-au permis cel puțin ultimele 36 de ore să producem zăpada artificială, la care s-au adăugat și ninsoarea din ultimele două zile, sezonul de schi va fi prelungit cel puțin până în data de 17 aprilie, adică până la sărbătorile de Paști.

De ieri dimineață, de la ora 6:00, toate instalațiile de producere a zăpezii artificiale din zona superioară funcționează în continuu, iar în zona inferioară încercăm să amenajăm două trasee de coborâre până în Poiana Brașov. Este vorba de Sulinar pe canal, cu ieșire în pârtia Subteleferic și pe Drumul Roșu, de asemenea cu ieșirea în pârtia Subteleferic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov Sorin Toarcea.

În plus, toate instalațiile de transport pe cablu care funcționează în timpul săptămânii sunt telegondola, telescaunul Ruia și teleschiul Ruia, iar programul de funcționare a instalațiilor de transport pe cablu este până la ora 16:00 pentru ultima urcare cu telegondola, iar telescaunul Ruia va funcționa până la 15:45.

„Deocamdată, se schiază doar în partea superioară, iar stratul de zăpadă bătută de pe pârtii a ajuns la 25 cm. Conform prognozei meteo, vom putea produce zăpadă până joi dimineață, astfel că stratul de zăpadă va fi consistent”, a mai spus Sorin Toarcea.

Maine se deschide sezonul de schi de la Poiana Brasov
Poiana Brasov

Temperaturile, în creștere în România

Potrivit specialiștilor, valorile termice vor urca semnificativ în termometre în zilele următoare, astfel că în unele zone ale României se por îrnegistra chiar și 16 grade Celsius. Până atunci, maximele se vor încadra între – 1 grad Celsius în estul Transilvaniei și 11 grade Celsius în sudul Olteniei și Munteniei.

Pe de altă parte, minimele se vor încadra între – 9 grade Celsius și 1 grad Celsius și puțin mai frig va fi în depresiunile Carpaților Orientali, unde valorile vor coborî până la – 12 grade Celsius. În Banat și în vestul Olteniei, temperaturile minime vor urca până la 2 grade Celsius.

„Trecător vor fi precipitații slabe, ziua, local, sub formă de ninsoare la munte, precum și în estul si sudul Transilvaniei și mixte în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, iar noaptea pe arii restrânse mai ales sub formă de ploaie în Banat și posibil în sudul Crișanei.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1500 m, unde la rafală se vor depăși viteze de 70-90 km/h și ninsoarea va fi viscolită, iar în prima parte a intervalului și în regiunile sudice, estice și în centru, cu precădere în Moldova, local în Oltenia și sud-vestul Munteniei, rafalele urmând a fi de 55-60 km/h. În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol”, potrivit reprezentanții de la ANM.

Compozitie foto: Carmen Iozan

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...