Banca Central Europeană încearcă să reducă inflația în zona euro. Ce decizie de ultimă oră a anunțat

Mihnea Tălău 16.03.2023, 19:26
Banca Central Europeană încearcă să reducă inflația în zona euro. Ce decizie de ultimă oră a anunțat

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, oficialii continuând o luptă agresivă împotriva inflației, în ciuda unor semne de stres în sistemul bancar.

Cresc ratele la creditele în euro

BCE a anunțat într-un comunicat că va majora dobânda sa cheie la 3%, cel mai ridicat nivel din 2008, promițând în același timp că va oferi sprijin pentru lichiditate sistemului financiar dacă va fi nevoie. Măsura vine după creșterile consecutive ale ratei cu jumătate de punct în februarie și decembrie. Mulți investitori au pariat că BCE ar putea dezvălui joi o majorare mai mică, de un sfert de punct, a ratei, după ce turbulențele de săptămâna trecută din sectorul bancar american s-au extins în Europa.

Decizia BCE oferă o primă imagine asupra modului în care marile bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală, ar putea răspunde la recentele semne de criză de pe piață, care au început cu prăbușirea a două mari bănci americane săptămâna trecută. Atât Fed, cât și Banca Angliei urmează să își desfășoare ședințele de politică monetară săptămâna viitoare.

O consecință, nedorită, ar fi creșterea ratelor la credite în euro.

Curs valutar BNR joi, 9 martie 2023

”Se preconizează că inflația va rămâne ridicată pentru mult timp”

Președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a explicat măsurile luate, la finalul ședinței de politică monetară de joi.

”Se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea noastră de a asigura revenirea în timp util a inflației la obiectivul nostru pe termen mediu de 2%.

Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile noastre privind ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea noastră privind perspectivele inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare.

Monitorizăm îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și suntem pregătiți să reacționăm în funcție de necesități pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro.

Înainte de aceste evoluții recente, traiectoria de bază pentru inflația globală fusese deja revizuită în sens descendent, în principal din cauza unei contribuții mai reduse a prețurilor energiei decât se preconiza anterior. În prezent, experții BCE estimează că inflația se va situa în medie la 5,3% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,1% în 2025.

În paralel, însă, inflaţia de bază a continuat să crească în luna februarie şi economiştii BCE se aşteaptă ca aceasta să atingă o medie de 4,6% în 2023, semnificativ mai mare decât în prognozele din decembrie. Ulterior, inflaţia de bază se va reduce până la 2,5% în 2024 şi 2,2% în 2025”, a declarat Lagard.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...