Vouchere energetice, tichete sociale, bani în mână – lista completă cu ajutoare financiare din 2023

Gabriel Peneș 11.01.2023, 10:40
Vouchere energetice, tichete sociale, bani în mână – lista completă cu ajutoare financiare din 2023

Românii au de trecut printr-un 2023 ce se anunță cel puțin la fel de dificil, din punct de vedere economic și financiar, ca și 2022. Tocmai de aceea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pregătit măsuri de sprijinire a categoriilor sociale vulnerabile, fiind persoane care pot beneficia și de sume de până la 10.000 de lei. Mai jos, găsești lista completă cu ajutoare financiare din 2023.

Vouchere energetice, tichete sociale, bani în mână

Românii, mai abitir ca majoritatea europenilor, dat fiind veniturile mai mici decât în majoritatea țărilor UE, vor avea de luptat și în 2023 pentru a supraviețui scumpirii abrupte a vieții.

În speranța compensării scăderii nivelului de trai în România și apariției unor grupuri sociale vulnerabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a explicat printr-un comunicat publicat la începutul acestei săptămâni modurile în care executivul întinde o mână de ajutor românilor.

Cei cu venituri mici, în contextul actual, s-ar putea să primească până la 10.000 de lei sub formă de ajutoare diferite, de la vouchere de energie, până la cele pentru mâncare sau cele acordate școlarilor pentru rechizite și îmbrăcăminte.

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis recent Marcel Boloș, ministrul Investițiilor.

Vouchere energetice, tichete sociale, bani în mână - lista completă cu ajutoare financiare din 2023
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a prezentat lista cu toate ajutoarele ce vor fi acordate de stat categoriilor defavorizate, în 2023

Lista completă cu ajutoare financiare din 2023

Concret, potrivit MIPE, în acest an se vor acorda mai multe ajutoare persoanelor cu venituri reduse. Mai exact, în 2023 se vor acorda:

  • 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie. Suma se acordă în două tranșe egale, de 700 de lei, în februarie și septembrie;
  • șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane. Beneficiari sunt, în acest caz, pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost;
  • preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;
  • peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare;
  • vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice;
  • persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată;
  • mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele trei luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

În plus, trebuie amintit că pensiile s-au mărit cu 12,5%, de la 1 ianuarie, iar salariul minim pe economie a crescut la 3.000 de lei brut, de la 2.550 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....