Volodimir Zelenski, discurs istoric în Camera Comunelor. Ce le-a spus parlamentarilor britanici. „Nu ne vom da bătuți și nu vom pierde”

Beatrice Dumitru 08.03.2022, 20:01
Volodimir Zelenski, discurs istoric în Camera Comunelor. Ce le-a spus parlamentarilor britanici. „Nu ne vom da bătuți și nu vom pierde”

După discursurile din Parlamentul European și Senatul SUA, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor din Marea Britanie. El a vorbit despre drama pe care o trăiește țara sa de 13 zile, de când a fost atacată de Rusia. „Nu ne vom da bătuți și nu vom pierde”, a spus președintele Ucrainei. La final, el a primit aplauze în picioare.

Discursul lui Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs istoric în Camera Comunelor prin videolink și le-a vorbit parlamentarilor britanici despre impactul războiului declanșat de Rusia în ţara sa, iar la final a fost ovaționat la scenă deschisă.

Discursul său vine după mesajul virtual adresat Senatului SUA de sâmbătă, în care a cerut o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei. Tot săptămâna trecută, liderul ucrainean s-a adresat Parlamentului European. A fost prima dată când un lider străin a vorbit cu parlamentarii în Camera Comunelor.

Aș vrea să vă spun despre cele 13 zile de război, războiul pe care nu l-am început și nu l-am dorit. Totuși, trebuie să ducem acest război. Nu vrem să pierdem ceea ce avem, ce este a noastră, toată țara noastră, Ucraina. Treisprezece zile din această luptă. În prima zi, la ora 4 dimineața, am fost atacați de rachete de croazieră. Toți s-au trezit și, de atunci, nu mai dormim, toți ne-am luptat pentru țara noastră, cu armata noastră”, a spus președintele Ucrainei, citat de The Telegraph.


„Nu vom pierde”

Președintele Ucrainei a mai spus că țara sa nu se va preda în fața Rusiei și va continua să lupte, deși războiul a ucis până acum sute de civili și zeci de copii, iar două milioane de persoane au ales să fugă din calea bombelor în alte țări.

Nu ne vom da bătuți și nu vom pierde. Ne vom lupta până la capăt, pe mare, pe uscat în aer, vom continua luptând pentru pământul nostru. Orice vom pierde. Ne vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi. Ne vom lupta pe malurile diferitelor râuri”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

I-a mulțumit lui Boris Johnson

În încheierea discursului său, Volodimir Zelenski i-a mulțumit premierului britanic Boris Johnson și a cerut Regatului Unit mai mult sprijin.

Căutăm ajutorul dumneavoastră, ajutorul statelor occidentale. Suntem recunoscători pentru acest ajutor și îți sunt recunoscător Boris. Vă rugăm să creșteți presiunea sancțiunilor împotriva acestei țări și vă rugăm să recunoașteți această țară, Rusia, ca o țară teroristă. Vă rugăm să vă asigurați că cerul nostru ucrainean este în siguranță”, a adăugat Volodimir Zelenski.

De asemenea, el a mai precizat că sancțiunile sunt binevenite, dar nu sunt suficiente și că trebuie să existe o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, însă Boris Johnson a repetat de mai multe ori că o astfel de decizie ar declanșa un conflict direct, la scară largă, între Occident și Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...