Volodimir Zelenski, atac la două țări din UE. „Plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge”

Beatrice Dumitru 15.04.2022, 09:57
Volodimir Zelenski, atac la două țări din UE. „Plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge”

Într-un interviu acordat BBC, Volodimir Zelenski a vorbit despre țările din Uniunea Europeană care se opun sancțiunilor mai dure împotriva Rusiei, dar și despre dezastrul din Mariupol, asediat de forțele ruse de mai multe săptămâni. De asemenea, președintele ucrainean i-a acuzat pe Vladimir Putin și pe soldații săi că sunt criminali de război.

Volodimir Zelenski acuză Germania și Ungaria

Volodimir Zelenski a făcut referire la Germania și Ungaria, acuzându-le că blochează eforturile Uniunii Europene pentru interzicerea importurilor de energie din Rusia, din care Moscova va câștiga până la 326 de miliarde de dolari în acest an.

A existat o frustrare tot mai mare în rândul conducerii Ucrainei față de Berlin, care a susținut unele sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu pe cele mai dure privind vânzările de petrol. Președintele  Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii din sângele altora”.

Volodimir Zelenski, atac la două țări din UE. „Plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge”
Volodimir Zelenski a vorbit despre masacrul de la Bucha.

Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani. Că este o problemă de supraviețuire”, a spus Volodimir Zelensi pentru BBC.

„Nimeni nu știe câți au fost uciși”

Liderul de la Kiev a cerut, din nou, ca Occidentul să furnizeze mai multe arme Ucrainei, spunând că armata sa nu primește provizii suficient de repede pentru a evita asaltul Rusiei.

Statele Unite, Regatul Unit, unele țări europene încearcă să ajute și ajută. Dar, totuși, avem nevoie de ele mai devreme, mai devreme și mai repede. Cuvântul cheie este acum„, a adăugat președintele ucrainean.

Trupele ruse s-au retras în ultimele săptămâni din jurul Kievului și din alte zone din centrul și nordul țării, renunțând aparent la încercarea de a ocupa toată Ucraina. Dar acum există temeri de un conflict sângeros și prelungit în estul și sudul țării, deoarece președintele Vladimir Putin își reorientează campania militară acolo, în efortul de a ocupa mai mult teritoriu.

Orașul-port Mariupol, un obiectiv strategic pentru președintele Putin, a fost devastat după săptămâni de bombardamente de artilerie, iar Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost uciși aici.

Avem informații că, pe lângă acele zeci de mii de morți, mulți au dispărut. Știm că documentele lor au fost înlocuite, li s-au dat pașapoarte rusești și au fost duși în Rusia, unii în lagăre, alții în alte orașe. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu acești oameni. Nimeni nu știe câți au fost uciși”, a adăugat Zelenski.

Volodimir Zelenski, despre negocierile cu Rusia

Volodimir Zelenski a spus că atrocitățile comise de trupele ruse în Mariupol și în suburbiile Kievului, Bucha și Borodianka, au redus și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu Moscova. El a spus că a „experimentat întregul spectru de emoții” când a vizitat Bucha, iar ziua s-a încheiat cu un sentiment puternic de ură față de armata rusă. El i-a acuzat pe Vladimir Putin și pe soldații săi, „de sus până jos”,că sunt „criminali de război”.

Bucha poate închide posibilitățile de negocieri de pace. Nu este vorba despre mine, ci despre Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi„, a mai spus liderul de la Kiev.

Ucraina se confruntă acum cu un nou atac în est și sud, în timp ce Rusia încearcă să cucerească mai mult teritoriu, după anexarea Crimeei, în 2014.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...