Vladmir Putin a trecut la represalii împotriva presei. Legea care pedepsește cu închisoarea „informațiile false”

Beatrice Dumitru 04.03.2022, 12:55
Vladmir Putin a trecut la represalii împotriva presei. Legea care pedepsește cu închisoarea „informațiile false”

Vladimir Putin face tot posibililul pentru ca cetățenii ruși să nu afle ce se întâmplă cu adevărat în războiul din Ucraina, unde Rusia a anunțat că desfășoară a operațiune militară specială pentru „demilitarizarea și denazificarea” țării vecine. Liderul de la Kremlin a început represaliile și asupra jurnaliștilor, dând o lege care incriminează „discreditarea armatei ruse”.

Lege împotriva jurnaliștilor

Represaliile lui Vladimir Putine la adresa jurnaliştilor care nu au preluat știri ale propagandei de la  Kremlin nu au întârziat să apară. În acest sens, Parlamentul Rusiei a adoptat o lege care incriminează difuzarea de „informații false” despre acțiunile forțelor armate ruse în războiul din Ucraina și care discreditează armata Rusiei.

Jurnaliştii ruşi şi internaţionali care nu preiau mesaje oficiale vor fi consideraţi expeditori de „Fake News”. Acest amendament adoptat de Duma de Stat prevede diverse pedepse cu închisoare de până la 15 ani și amenzi de 1,5 milioane de ruble (aproximativ 14.000 de dolari) și nu se aplică doar jurnaliștilor, ci și tuturor cetățenilor din Rusia. În plus, un amendament separat prevede sancțiuni pentru „cererile de a impune sancțiuni Rusiei”, informează Le Figaro.

Vladmir Putin a trecut la represalii împotriva presei. Legea care pedepsește cu închisoarea pentru „informații false”
Rusia, lege împotriva jurnaliștilor.

Canale media independente închise în Rusia

Cu câteva ore înainte de adoptarea textului, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a anunțat că a restricționat accesul la mai multe mass-media: site-ul independent Meduza, site-ul radioului și televiziunii internaționale germane Deutsche Welle, cel al Radio Svoboda, Filiala rusă a RFE/RL, precum și site-ul serviciului în limba rusă al BBC.

Potrivit echipelor de la GlobalCheck, un serviciu de monitorizare împotriva cenzurii pe internet, paginile site-urilor Meduza și Svoboda erau complet inaccesibile. Cele ale BBC și Deutsche Welle s-au deschis intermitent, iar unele articole despre războiul din Ucraina au fost blocate. Accesul la rețeaua Facebook a fost și el restricționat.

Din 24 februarie, ziua în care Rusia a început să atace Ucraina, autoritățile de la Moscova au interzis folosirea unor cuvinte precum „război” și „invazie”. Kremlinul și mass-media aflate sub controlul său, prezintă invadarea Ucrainei ca pe o „operațiune specială” de anvergură, menită să „protejeze” populațiile de limbă rusă din Ucraina de „genocid”.

Urmăriți Impact.ro și pe