Vladimir Putin, vinovat pentru situaţia de la graniţa cu Belarus? Lucrurile au scăpat de sub control

Nicu Stan 10.11.2021, 20:52
Vladimir Putin, vinovat pentru situaţia de la graniţa cu Belarus? Lucrurile au scăpat de sub control

Vladimir Putin s-ar face vinovat pentru situaţia de la graniţa cu Belarus, unde două grupuri mari de migranți au reușit să intre în Polonia. În zonă, lucrurile au scăpat de sub control, iar pentru asta s-ar face vinovat chiar președintele Rusiei.

Vladimir Putin, auzat că orchestrează criza migranților din Belarus. Două grupuri au forțat intrarea în Polonia

Două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să intre, miercuri, prin graniţa dintre Belarus şi Polonia, unde autorităţile poloneze au desfăşurat importante efective de soldaţi, pregătindu-se pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi, informează dpa.

Câteva zeci de migranți au reuşit să distrugă împrejmuirea din apropierea satelor Krynki şi Bialoweza şi au trecut graniţa, a informat marţi seara agenţia de presă poloneză PAP, citând postul de radio local Bialystok.

Polonia crede ca Vladimir Putin si Aleksandr Lukashenko ar avea interesul sa destabilizeze UE
Polonia crede ca Vladimir Putin si Aleksandr Lukashenko ar avea interesul sa destabilizeze UE

Unii dintre migranți au fost duși înapoi în Belarus

De asemenea, un purtător de cuvânt al grănicerilor a declarat pentru postul de radio că în dreptul celor două sate gardul şi barierele au fost înlăturate cu forţa.

Unii dintre migranţi au fost duşi înapoi în Belarus, însă alţii au reuşit să fugă, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Germania vrea noi sancțiuni împotriva Belarusului

De partea belarusă a graniţei sunt campați câteva sute de migranţi, menţionează dpa, amintind că Polonia refuză să le permită acestora accesul pe teritoriul său, astfel că în ultimele săptămâni a trimis sute de întăriri la frontieră, unde a instalat de asemenea un gard de sârmă ghimpată.

Germania susţine noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, acuzându-l pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea ”fără scrupule” a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia.

Planul lui Lukaşenko nu funcționează

”Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi”, a declarat Heiko Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru ”extinderea şi consolidarea (…) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko”.

”Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează”, a mai menţionat Heiko Maas.

Vladimir Putin, vinovatul principal al crizei migranților

Premierul polonez l-a acuzat direct pe preşedintele rus Vladimir Putin că s-ar afla în spatele crizei migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

Mateusz Morawiecki a spus că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, orchestrează criza, dar ”aceasta este coordonată de la Moscova”.

Cei doi lideri ar urmări destabilizarea UE

”Acest atac pe care îl conduce Lukaşenko este coordonat de la Moscova, creierul este preşedintele Putin”, a spus Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

El i-a acuzat pe liderii celor două țări, Belarus și Rusia, că încearcă să destabilizeze astfel Uniunea Europeană, dându-le voie migranţilor să intre în blocul comunitar.

Urmăriți Impact.ro și pe