Vladimir Putin, trădat chiar de ai lui. Planurile liderului de la Kremlin, date peste cap de ruși, mai mult de jumătate dintre cetățeni sunt de acord

Beatrice Dumitru 04.11.2022, 17:11
Vladimir Putin, trădat chiar de ai lui. Planurile liderului de la Kremlin, date peste cap de ruși, mai mult de jumătate dintre cetățeni sunt de acord

Vladimir Putin nu dă semne că vrea să pună capăt războiului declanșat în februarie, în Ucraina. El a anunțat că au fost mobilizaţi aproximativ 318.000 de rezerviştii pentru consolidarea trupelor Moscovei pe frontul din țara vecină. Însă nu toți rușii sunt de acord cu planurile liderului de la Kremlin, spulberate de un sondaj.

Rușii spulberă planurile lui Vladimir Putin

Un sondaj al Centrului de Analiză Yuri Levada, publicat la 1 noiembrie, arată că rușii se declară, în mare măsură, „foarte îngrijorați” cu privire la conflictul din Ucraina. Preocuparea cu privire la evenimentele din fosta republică sovietică rămâne ridicată și rămâne la nivelul de la sfârșitul lunii septembrie, când a fost anunțată mobilizarea parțială, în timp ce sprijinul pentru acțiunile Forțelor Armate Ruse rămâne ridicat, iar puțin mai mult de jumătate dintre respondenți susțin anunțul mobilizărilor parțiale.

Vladimir Putin a primit, însă, o lovitură dură din parte cetățenilor ruși. Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, peste jumătate dintre ruși susțin negocierile de pace cu Kievul. Numai într-o singură lună, numărul celor vor ca cele două state să se aseze la masa negocierilor a crescut de la 48% la 57%.

Vladimir Putin, trădat chiar de ai lui. Planurile liderului de la Kremlin, date peste cap de ruși, mai mult de jumătate dintre cetățeni sunt de acord
Rușii vor ca războiul din Ucraina să se încheie.

Ce mai arată sondajul

Sondaul arată că 58% dintre respondenți s-au declarat foarte îngrijorați de evenimentele actuale din Ucraina, asta în timp ce 30% sunt ”mai degrabă îngrijorați”.

Cea mai mare îngrijorare s-a înregistrat în rândul persoanelor de 55 de ani și peste: 75% dintre ei sunt foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă, 20% sunt destul de îngrijorați. Cei mai tineri respondenți sunt cei mai puțin preocupați de ceea ce se întâmplă: 34% sunt foarte îngrijorați și 40% sunt destul de îngrijorați.

Sondajul realizat de Centrul Levada a fost efectuat între 20 și 26 octombrie 2022, pe un eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural, alcătuit din 1604 persoane în vârstă de 18 ani sau mai mult, din 137 de municipalități din 50 de regiuni ale Federației Ruse.

Volodimir Zelenski nu vrea negocieri cu Rusia

La finalul lunii septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski spunea că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, în timp ce consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a spus că orice ofertă de „înțelegere diplomatică” presupune doar ca Ucraina să se predea și să accepte ultimatumurile Rusiei.

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de negocieri pentru pace, atât în Belarus, cât și în Turcia, dar fără niciun rezultat. Ultima întâlnire față în față dintre delegațiile celor două state a avut loc la sfârșitul lunii martie, la Ankara.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...