În Rusia au început deja să se vândă copii ale noii Constituții , chiar dacă referendumul pentru modificarea acesteia va fi abia pe 1 iulie. Noile prevederi ce ar urma să fie adoptate după vot îi vor permite lui Vladimir Putin să rămână președintele țării până în anul 2036, potrivit publicației Libertatea care citează Moscow Times
Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, a devenit pentru prima dată președinte al Rusiei pe data de 7 mai 2000. În tot acest timp a obținut patru mandate la conducerea țării.
Recent, în librăriile din Rusia au apărut deja copii ale noii Constituții, iar printre modificările ce ar trebui să intre în vigoare, dacă noile prevederi ale legii fundamentale vor fi adoptate prin referendum, este și cea de prelungirea pentru încă două mandate în funcția de președinte a lui Vladimir Putin, în perioada 2024-2036.
Potrivit sursei citate, sondajele efectuate în rândul populației arată că majoritatea rușilor vor vota pentru adoptarea noilor amendamente.
Potrivit reprezentanților lanțului de librării, unde a apărut deja noua Constituție, această practică este menită să îi sprijine pe cetățeni pentru a se familiariza cu noutățile legislative. Un purtător de cuvânt a declarat pentru RBC că ”nu există interdicții sau restricții” cu privire la distribuirea noii Constituții, dar că librăriile vor înceta să o mai vândă în cazul în care cetățenii nu vor vota modificările, la referendumul de pe 1 iulie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Purtătorul de cuvânt de la Krmelin, Dmitri Peskov, a avut și el o reacție pe marginea acestui subiect și a declarat că vânzarea noii Constituții ”nu e mare scofală”, atâta timp cât în lege scrie clar că ”amendamentele intră în vigoare doar după vot”. Putin a venit la putere în Rusia în 2000, iar de atunci a fost liderul Rusiei, fie ca președinte, fie ca prim-ministru. Astfel, el va avea 36 de ani de ”domnie”. Ca idee, Nicolae Ceaușescu, omul care a marcat istoria recentă a României, a avut parte de un mandat de ”doar” 24 de ani (1965-1989). Putin va avea 83 de ani când își va termina mandatele.
Vladimir Putin a propus Parlamentului, la începutul anului, o serie de modificări constituționale. Printre acestea se numără și menționarea ”credinței în Dumnezeu” a rușilor. În același context, se dorește recunoașterea căsătoriei numai între persoanele heterosexuale.
În luna februarie Putin declara: ”Căsătoria este uniunea dintre un bărbat și o femeie. (…) Aceasta este ideea corectă și ar trebui să fie susținută. Trebuie să ne gândim doar la modul de formulare și unde.”
De asemenea, în contextul dezbaterilor pe marginea acestor propuneri de modificări, s-a vorbit despre introducerea unor noi termeni precum ”părintele numărul unu și părintele numărul doi”, catalogate în final drept ”propagandă LGBT”. ”Atâta timp cât eu sunt președinte, nu vom avea părintele numărul unu și părintele numărul doi. Vom avea „tată” și „mamă””, a mai spus Putin cu ocazia aceleiași întâlniri, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.