Vladimir Putin, acuzații la adresa Ucrainei. Când se va așeza la masa negocierilor cu Volodimir Zelenski

Beatrice Dumitru 22.04.2022, 19:45
Vladimir Putin, acuzații la adresa Ucrainei. Când se va așeza la masa negocierilor cu Volodimir Zelenski

Președintele Consiliului European Charles Michel l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina, la două zile după ce a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. În timpul conversației, liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că este „inconsecventă” în tratativele de pace și a spus când va accepta să se întâlnească față în față cu omologul său de la Kiev.

Vladimir Putin, despre întâlnirea cu Volodimir Zelenski

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European Charles Michel despre evoluția situației din Ucraina și a coridoarelor umanitare la Mariupol. Liderul european i-a transmis președintelui rus că UE își menține poziția fermă: sprijin pentru Ucraina și suveranitatea ei, condamnare și sancțiuni pentru agresiunea Rusiei.

De asemenea, Charles Michel l-a întrebat pe Vladimir Putin când ar putea avea loc mult așteptata întâlnire dintre el și omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a încerca să pună punct conflictului, însă președintele rus a acuzat Kievul că dă dovadă de „inconsecvență” în negocierilor pentru pace.

Vladimir Putin, acuzații la adresa Ucrainei. Când se va așeza la masa negocierilor cu Volodimir Zelenski
Vladimir Putin vrea să cucerească estul Ucrainei.

 

O astfel de posibilitate depinde, în special, de rezultatele concrete în negocierile aflate în desfășurare între Rusia și Ucraina, timp în care partea ucraineană dă dovadă de inconsecvență și nu este pregătită să caute soluții reciproc acceptabile”, i-a spus Vladimir Putin lui Charles Michel, relatează CNN.

Erdogan plănuiești să-i aducă pe cei doi lideri la negocieri

Unul dintre liderii care susțin o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin este președintele turc Tayyip Erdogan, care a declarat că intenționează să discute la telefon cu cei doi lideri în zilele următoare. Acesta a adăugat că speră să-i convingă să se întâlnească în Turcia pentru a pune capăt războiului.

Turcia, membru NATO, are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele țări și a mediat două dintre întâlnirile dintre cele două părți. A găzduit discuțiile dintre miniștrii de Externe ucrainean și rus, în Antalya, și dintre echipele de negociatori la Istanbul.

Nu ne-am pierdut speranța. Prietenii noștri vor lua legătura cu ei astăzi, intenționăm să avem din nou convorbiri cu Putin și Zelenski astăzi sau mâine. Prin aceste convorbiri intenționăm să ducem procesul de la Istanbul la nivelul liderilor”, a declarat Erdogan, citat de Reuters.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a înmânat Ucrainei un document cheie pentru a continua negocierile de pace, iar mingea se află acum în terenul Kievului. Însă, Volodimir Zelenski l-a contrazis și a declarat că nu știe nimic despre un astfel de act.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...