Vise sau visuri, cum se spune corect. Greșeala pe care o fac mulți români

Emanuela Pană 07.07.2022, 16:53
Vise sau visuri, cum se spune corect. Greșeala pe care o fac mulți români

Vise sau visuri, cum se spune corect. Numeroase substantive din limba română au forme duble sau multiple de plural, astfel că necunoașterea sensurilor conduce de multe ori la confuzii. În cazul în care ți-ai pus întrebarea: Care este varianta corectă – vise sau visuri?, află că ambele sunt corecte, însă definesc realități diferite.

Vise sau visuri, cum se spune corect

Vise sau visuri, cum se spune corect? Ei bine, după cum spuneam, ambele variante sunt corecte, însă cele două forme de plural au semnificații diferite, fapt pentru care se folosesc în contexte diferite. Pentru a evita folosirea greșită a acestora, vom explica în continuare când folosim corect vise și când spunem visuri.

Cuvântul vis se alătură numeroaselor substantive din limba română care au forme duble sau multiple de plural și care definesc realități diferite. Așa se face că mulți vorbitori de limba română ezită când trebuie să aleagă, pentru diverse contexte, una dintre formele de plural ale substantivului vis: vise sau visuri?

La rândul său, internetul abundă de formulări care trădează utilizarea întâmplătoare a celor două variante: „Luna, când e nouă, te doare capul, te amețește, ai visuri multe și nu e omul sănătos“ (books.google.ro); „De-a lungul istoriei, în multe culturi, visurile au fost atribuite supranaturalului“ (wol.jw.org).

De ce ambele variante sunt corecte?

Este important să știm că, în cazul substantivului vis, ambele forme de plural – vise sau visuri – sunt corecte, dar sensul lor s-a specializat. Concret, vom folisi varianta vise când facem referire la imagini și procese psihice din timpul somnului, în vreme ce pluralul visuri se referă la aspirații, dorințe arzătoare, iluzii, reverii, meditații, etc.

Vise sau visuri
Vise sau visuri, cum ne exprimăm corect

Așadar, se poate spune corect, de pildă: „Noate bună, vise plăcute!“; „Am realizat că unele vise se repetă și încerc să le descopăr semnificația“; „Am avut câteva vise tulburătoare în ultimele nopți“, dar „Visurile din perioada tinereții ar putea deveni realitate“; „Nu înceta să crezi în visurile tale!“; „Am visuri mari în ceea ce ne privește“.

Cum se utilizează formele de plural, exemple

Vise:

 • Am avut vise ciudate noaptea trecută.
 • Visele mele de azi noapte au fost sfâșietoare.
 • Am câteva vise care se tot repetă.
 • În ultimele nopți am avut multe vise.

Visuri:

 • Visurile mele sunt mărețe.
 • Toate visurile mele de până acum s-au spulberat.
 • Am avut multe visuri, dar puține s-au concretizat.
 • Am visuri mari și sper să mi le îndeplinesc.

Am mai spus și mai sus, și anume că mulți vorbitori de limba română au nelămuriri cu privire la forma de plural a cuvântului vise pe care trebuie să o folosească pentru că în spațiul public cele două variante sunt folosite de multe ori greșit.

Spre exemplu, într-o melodie destul de cunoscută la începutul anilor 2000, aparținând trupei Vama Veche („Am doar 18 ani“), se spune la un moment dat „Visele mele se împlinesc cât bat din palme sau cât clipesc“, cu toate că vise are aici semnificația de țel, dorință, și nu de imagine din somn.

Vise sau visuri, cum e corect conform DOOM

Precizări cu privire la cum folosim corect formele de plural ale cuvântului vis găsim și în „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române“ (DOOM), realizat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ din cadrul Academiei Române.

Astfel, potrivit DOOM, termenul vis, cu sensul de aspirație, are ca formă de plural visuri, în timp ce termenul vis, cu semnificația de imagine din timpul somnului, are ca formă de plural vise.

Ce spune DEX despre vise/visuri

Conform  „Dicționarului explicativ al limbii române“ (DEX), realizat tot de specialiștii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ din cadrul Academiei Române, substantivul vis are trei sensuri:

 1. Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului;
 2. Dorință arzătoare, iluzie, aspirație, aspirație irealizabilă, iluzie deșartă;
 3. Reverie, meditație, visare.

Vise sau visuri, concluzii

 • Vise – se folosește atunci când este vorba despre imagini și procese psihice din timpul somnului;
 • Visuri – se referă la aspirații, dorințe, iluzii, etc.
Urmăriți Impact.ro și pe