Virusul Ebola. Țara care s-a confruntat cu cel mai mare focar al bolii a confirmat un nou caz

Beatrice Dumitru 23.08.2022, 16:23
Virusul Ebola. Țara care s-a confruntat cu cel mai mare focar al bolii a confirmat un nou caz

Autorităţile sanitare din Republica Democrată Congo investigau de săptămâna trecută un posibil caz de Ebola, iar proba prelevată de la persoana bolnavă a confirmat acest lucru. Luna trecută, Congo a declarat că a stopat cel mai recent focar, în nord-vestul țării care a provocat cinci decese.

Un nou caz de Ebola

Ebola este o boală rară, dar severă și uneori fatală la om. Virusul se trenasmite la oameni de la animale sălbatice. Ebola a apărut pentru prima dată în 1976 în două focare simultane, unul în ceea ce este acum Nzara, Sudanul de Sud, și celălalt în Yambuku, Congo, într-un sat de lângă râul Ebola, așa cum se numește și boala.

Republica Democrată Congo se confruntă cu reaparița virusului Ebola, după ce OMS a anunțat că a fost confirmat un nou caz. Acesta a fost identificat după ce probe de la o femeie în vârstă de 46 de ani din estul țării au fost prelevate după ce aceasta a murit, pe 15 august. Ea a fost tratată inițial pentru alte afecțiuni, dar apoi a dezvoltat simptome în concordanță cu Ebola.

Virusul Ebola. Țara care s-a confruntat cu cel mai mare focar al bolii a confirmat un nou caz
Ebola a fost descoperită prima dată în 1976.

„Analizele au arătat că acest caz a fost legat genetic de focarul din 2018-2020 din provinciile Kivu de Nord și Ituri, cel mai mare din țară, iar echipele sunt mobilizate deja pe teren pentru a desfăşura activităţi de răspuns”, se arată în comunicatul OMS preluat de CNN.

14 focare ale virusului în Congo

Oamenii de știință spun că virusul poate rămâne prezent în sistemul nervos central și în fluidele corporale ale supraviețuitorilor și poate izbucni mult mai târziu.

Cazurile Ebola au loc cu o frecvență mai mare în Republica Democrată Congo, ceea ce este îngrijorător”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

Până în prezent au fost identificate circa 160 de persoane care ar fi intrat în contact cu persoana infectată, inclusiv 60 de lucrători din domeniul sănătății din prima linie, dintre care 59 sunt vaccinați împotriva Ebola. Urmărirea și monitorizarea contactelor sunt în curs de desfășurare, în timp ce două sute de vaccinuri vor fi trimise în zonă în această săptămână pentru a începe o campanie de vaccinare.

Pădurile tropicale dense din Congo sunt o sursă naturală pentru virusul Ebola, care provoacă febră, dureri musculare și diaree. Țara a înregistrat 14 focare ale virusului din 1976 și până acum, dar cel din 2018-2020 din est a fost cel mai mare din Congo și al doilea cel mai mare înregistrat vreodată, cu un bilanț total de aproape 3.500 de cazuri. Focarul a început în Guineea și apoi a trecut peste granițele terestre în Sierra Leone și Liberia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...