Viorica Dăncilă, prima reacție despre controlul DNA la PSD. Ce s-a întâmplat, de fapt, când a părăsit șefia partidului

Raluca Juncu 08.06.2020, 09:02

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat mai multor partide, documente legate de achizițiile realizate în timpul campaniei electorale pentru elegerile prezidențiale. Implicit, instituția a demarat o anchetă care o vizează și pe Viorica Dăncilă, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019, din partea PSD.

Viorica Dăncilă, vizată de un control DNA. Poziția fostului premier

După aflarea veștii că DNA va institui un control pentru a se cerceta în profunzime achizițiile derulate în perioada campaniei electorale a PSD, Viorica Dăncilă susține că nu a fost informată de existența acestei acțiuni a instituției. Fostul premier al României spune că nu s-a ocupat de partea financiară a campaniei sale electorale din toamna anului 2019, această atribuție revenindu-i trezorierului și secretarului general de partid.

Viorica Dancila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Viorica Dăncilă, fost premier al României. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

„Eu, personal, nu ştiu să existe o anchetă privind derularea campaniei prezidenţiale a PSD. (…) Vreau să subliniez, fiindcă am văzut că au apărut foarte multe speculaţii, mulţi oameni care au venit cu acuzaţii nefondate, nu m-am ocupat, în calitate de preşedinte, de partea financiară sau de contracte. Toate au fost semnate de sceretarul general şi semnate de trezorierul partidului şi cred că aceşti oameni nu au încălcat legea”, a declarat pentru Mediafax, Viorica Dăncilă, fost lider al PSD.

Mai mult, fostul premier susține că în timpul cât a fost lider al social-democraților, aceasta a respectat legea și crede că activitățile de ordin financiar s-au desfășurat corect.

„Într-adevăr, din câte ştiu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte ca eu să devin preşedinte al partidului. Ca preşedinte de partid şi ca premier, am respectat întotdeauna legea. Am lăsat lucrurile în ordine, atunci când am plecat din fruntea partidului. Deci, activitatea financiare cred că s-au derulat corect. Acest lucru a fost confirmat şi de faptul că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a deblocat banii pentru subvenţia cuvenită PSD. Ştim că a existat şi un control al Curţii de Conturi şi nu s-au găsit nereguli”, a mai explicat Viorica Dăncilă.

În bătălia pentru palatul Cotroceni, Viorica Dăncilă a cheltuit peste 15,9 milioane de lei, adică cei mai mulți bani în campania electorală desfășurată în noiembrie 2019. Locul al doilea fost ocupat e candidatul independent, Mircea Diaconu, care a a vut la dispoziție puțin peste 15,4 milioane de lei, pentru a-și desfășura campania electorală, scrie românia.europalibera.ro.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), în primul tur al alegerilor prezidențiale, primii trei candidați clasați în funcție de numărul de vot au fost următorii: Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292 voturi), Viorica Dăncilă – 22,26% (2.051.275 voturi), Dan Barna – 15,02% (1.384.450 voturi).

Urmăriți Impact.ro și pe