Violeta Alexandru a spus cine ar merita să aibă pensiile mărite. ”Asta e preocuparea mea”

Iancu Andreea 11.07.2020, 10:12
Violeta Alexandru a spus cine ar merita să aibă pensiile mărite. ”Asta e preocuparea mea”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre pensiile românilor într-o declarație de presă la Botoșani. Astfel, oficialul a mărturisit că pensiile vor crește cu siguranță de la 1 septembrie. Totodată, ministrul și-a exprimat părerea cu privire la modul în care ar trebui să fie calculate pensiile cetățenilor.

Care este principiul după care ar trebui calculate pensiile

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a aflat la Botoșani într-o vizită de lucru, moment prielnic pentru a da o declarație despre pensiile românilor. Astfel, doamna ministru a explicat cum ar trebui să le fie calculate pensiile cetățenilor, potrivit capital.ro. De asemenea, oficialul a explicat și motivul pentru care aceasta este soluția corectă.

Eu cred că ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii. Grija mea este ca între cine a muncit toată viaţa în fiecare zi şi are stagiu complet şi cine, din diverse motive, nu a putut să facă – eu nu judec, eu nu plec de la premisa că nu a dorit – pensiile, să nu se apropie, pentru că atunci descurajezi munca. Dacă eu îţi dau semnalul că va creşte pensia celui care nu a muncit cât ai muncit tu şi, deci, e mai avantajos să stai şi să nu munceşti decât să munceşti, eu nu cred că este un semnal corect pentru societatea românească, a afirmat Violeta Alexandru.

Pensionarii se vor bucura de o majorare din luna septembrie
Pensionarii se vor bucura de o majorare din luna septembrie

Pensiile românilor, majorate de la 1 septembrie

Totodată, în urmă cu câteva zile, Ministrul Muncii a luat parte la o emisiune în direct la TVR 1, unde a discutat problema pensiilor din România. Cu această ocazie, Violeta Alexandru a mărturisit că își dorește ca pensiile să crească cu mai mult de 10%, însă acest lucru depinde și de buget.

Mesajul pe care vreau să-l transmit este că acest Guvern este responsabil. Va fi o creştere a pensiilor. Este un Guvern responsabil care va anunţa o eventuală modificare a legii, în sensul procentului de 40% la sută cunoscut, în baza unor analize privind încasările la buget.

Nu este nimeni care să nu vrea, mai ales că ştim foarte bine care e traiul zilnic al unui om care, după o viaţă de muncă, uneori în condiţii foarte grele, este în situaţia de a avea nevoie de medicamente, este în situaţia de a se descurca singur de cele mai multe ori.

Pentru că traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ministrul a dezvăluit că majorarea pensiilor va trebui să țină cont și de buget.

Să nu se creadă că nu avem nicio înţelegere. În mod evident, dincolo de orice populism, suntem oameni responsabili şi vom comunica acest lucru în baza datelor privind încasările la buget. (…) Nu este nimeni în această echipă guvernamentală care din rea voinţă să nu fie de acord cu cerinţele pensionarilor, pentru că nu avem cum.

Este evident că este necesară o suplimentare, dar acest lucru trebuie să aibă susţinerea bugetului, pentru că venim după o perioadă de pandemie, în care economia a fost greu lovită, a explicat ministrul Muncii la TVR1.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...