Viitorul lui Djokovic, pus sub semnul întrebării. Discuții la nivel înalt în Europa despre cazul care a făcut înconjurul lumii

Andrei Cezar 18.01.2022, 14:47
Viitorul lui Djokovic, pus sub semnul întrebării. Discuții la nivel înalt în Europa despre cazul care a făcut înconjurul lumii

Final de carieră pentru Novak Djokovic? Este întrebarea care se află pe buzele multori iubitori ai tenisului și nu numai. Scandalul provocat de încercarea sa de a intra în Australia nevaccinat produce unde de șoc mai mari decât ne-am fi putut închipui. După ce liderul ATP a fost deportat în Serbia natală, apele nu s-au liniștit, ba mai mult, se pare că acest conflict capătă implicații politice la cel mai înalt nivel în Europa.

Viitorul lui Novak Djokovic pus sub semnul întrebării

Novak Djokovic a pierdut apelul făcut împotriva deciziei de a i se anula viza de Australia și a fost expulzat de la Antipozi, astfel că sârbul nu-și mai poate apăra titlul de la Austrlian Open. După ce a ratat primul turneul de Grand Slam al anului, Djokovic ar putea primi o nouă lovitură.

Liderul ATP ar putea să nu fie primit nici la Roland Garros (22 mai – 5 iunie) din cauza faptului că nu este vaccinat. Roxana Mărăcineanu, Ministrul Sportului din Franța, a anunțat duminică seară că Guvernul francez a adoptat o lege prin care este necesară vaccinarea pentru a participa la mai multe evenimente, printre care și cele sportive.

Legea privind certificatul de vaccinare este adoptată. Din momentul în care va fi promulgată, certificatul va fi obligatoriu pentru intrarea în spațiile unde e nevoie de pașaport sanitar (stadioane, teatre sau alte săli) pentru spectatori, angajați și sportivi, atât cei francezi, cât și cei străini”, a scris Roxana Mărăcineanu pe Twitter.

Ulterior, alți doi oficiali importanți din Uniunea Europeană au făcut și ei referire la cazul Djokovic. Prim-ministrul spaniol, Pedro Snachez, a avut un mesaj tranșant în ceea ce privește participarea sportivilor la competițiile din Spania: „Orice sportiv care vrea să concureze în Spania trebuie să se supună regulilor și protocoalelor”

Și în Germania lucrurile sunt clare. Cancelarul Olaf Scholz a precizat că regulile trebuie respectate „indiferent cine suntem”.

Novak Djokovic, interzis și la US Open. Ce se întâmplă cu Wimbledon

Un alt turneu de Mare Șlem pe care îl poate rata sârbul este US Open. Sportivii nevaccinați nu pot evolua pe teritoriul statului New York. Un exemplu în acest sens este cel al baschetbalistului Kyrie Irving, care poate juca pentru Brooklyn Nets doar în deplasare.

În ceea ce privește turneul de pe iarba londoneză, lucrurile nu sunt clare încă. Organizatorii de la Wimbledon nu au făcut un anunț oficial în acest sens. Rămâne de văzut dacă se va proceda la fel ca anul trecut, când jucătorii au fost nevoiți să să stea în carantină înaintea competiției, fiind testați regulat.

Premierul Boris Johnson și-a exprimat punctul de vedere cu privire la cazul lui Novak Djokovic și a salutat decizia autorităților australiene de a nu-i permite sârbului să intre în țară: „Le împărtășesc viziunea! Este foarte important ca lumea să înțeleagă cât de mult contează vaccinarea”.

Novak Djokovic are în palmares 20 de titluri de Grand Slam câștigate, la fel ca rivalii săi, Roger Federer și Rafa Nadal.

Urmăriți Impact.ro și pe