SPECIAL

VIDEO Trei tornade într-o săptămână în România, climatologii ne spun la ce să ne așteptăm. Când vin temperaturile de vară

Adriana Olaru 04.06.2021, 15:53

În ultimii ani, în România au fost suprinse mai multe fenome meteorologice extreme, mai exact tornade, iar vremea pare că se schimbă de la an la an. Trecem direct din cizmele de iarnă la sandale, temperaturile înregistrate de termometre sunt tot mai atipice pentru perioada din an în care ne aflăm și tot mai mulți specialiști spun că aceste variații sunt semne clare ale încălzirii globale.

De ce se formează tornadele

Spre exemplu, săptămâna trecută s-au înregistrat în România trei tornade. Imaginile au fost surprinse de amatori și publicate pe rețelele de socializare.

„Nu avem certitudinea că toate au fost tornade în adevăratul înțeles al cuvântului. Uneori se formează nori pâlnie spectaculoși, dar dacă aceștia nu ating pământul, nu vorbim de o tornadă, ci de un stadiu incipient al ei și, de multe ori, se destramă înainte să provoace efecte la sol. Tornadele se formează ca o manifestare extremă a furtunilor foarte puternice.

Nu toate furtunile foarte puternice generează tornade, doar în jur de 10% în medie. Aceste furtuni puternice sunt și cele care pot genera și cantități mari de precipitații, intensificări de vânt și grindină. Furtunile puternice se formează când există mai multe condiții îndeplinite simultan: contactul unor mase de aer în contrast termic puternic (calde și reci), umiditate crescută în aer, configurații specifice ale vântului la înălțimi diferite în atmosferă”, explică, pentru Impact.ro, Roxana Bojariu, expert climatolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Tornade pe uscat, trombe pe mare

Nu există încă un consens în comunitatea științifică în legătură cu frecvența crescută a tornadelor în țara noastră. Tornadele sunt fenomene care se manifestă de cele mai multe ori local, adică au traiectorii de ordinul kilometrilor și durează câteva zci de minute la o intensitate care se tot modifică. Până de curând, erau destul de greu de observat, pentru că trebuia ca un om să fie în locul potrivit la momentul potrivit.

„Odată cu creșterea mobilității oamenilor și cu posibilitatea de a înregistra ușor și de a transmite la fel de ușor înregistrările (telefoane mobile, internet) a explodat numărul de observații ale tornadelor. Există însă și rațiuni teoretice ce sugerează că în condițiile schimbării climatice am putea avea o modificare a statisticii tornadelor pentru că încălzirea globală favorizează generarea unora din ingredientele necesare pentru formarea tornadelor: umezeală crescută în atmosferă, situații cu contraste termice între masele de aer etc. Se cercetează încă în această direcție”, mai spune Roxana Bojariu.

Și pe mare au fost suprinse de curând așa numitele trombe, cum se numesc tornadele care se formează pe luciul apei. Nu au existat pagube materil, pentru că nu erau ambarcațiuni în zonă și nimeni nu a fost rănit.

Trei tornade intr-o saptamana in Romania, climatologii ne spun la ce sa ne asteptam. Cand vin temperaturile de vara
Trei tornade intr-o saptamana in Romania, climatologii ne spun la ce sa ne asteptam. Cand vin temperaturile de vara. Foto: Rick Spilman/Twitter

Vremea a luat-o razna peste tot

În țara noastră, spre exemplu, spun meteorologii că vara nu și-a intrat pe deplin în drepturi și toată luna iunie va fi una instabilă, cu multe ploi și temperaturi mai scăzute decât normalul acestei perioade. Și la mare și la munte vremea va fi destul de instabilă în următoarele săptămâni și vor fi multe reprize de ploaie.

„În sistemul climatic există variabilitate climatică naturală, datorată complexității geosistemului, peste care se suprapune semnalul încălzirii globale. Noi simțim efectrul cumulat al celor două componente. Nici încălzirea globală nu e uniformă în spațiu și timp, există facori locali care nuanțează răspunsul local la semnalul global.

Regiunea arctică se încălzește de aproape trei ori mai repede decât media globală, datorită acestor factori locali (prezența gheții și zăpezii a căror reducere amplifică în cascadă încălzirea în regiune). Pe de altă parte, exista un echilibru între frigiderul arctic și cuptorul tropical care a fost perturbat de încălzirea arctică mai rapidă și mai consistentă. Această perturbație are efect și asupra tiparelor vremii în regiuniile dintre zona tropicală și cea arctică – adică și în partea noastră de lume”, încheie Roxana Bojariu.

Cel mai mare gheţar din lume s-a rupt în bucăţi

Imagini surpinse recent de sateliți arată dezastrul natural care se produce în Antarctica din cauza încălzirii globale. Cel mai mare ghețar din lume, cunoscut sub numele de A-68, s-a rupt și bucăți uriașe din acesta au început să se topească. Acesta acoperea în jur de 6.000 de kilometri pătrați, adică un sfert din suprafața Țării Galilor.

Urmăriți Impact.ro și pe