EXCLUSIV

Vicepreședintele Partidei Romilor dinamitează politica românească: USR-iștii sunt la fel de rasiști ca AUR

Gabriela del Pupo 02.06.2022, 12:43
Vicepreședintele Partidei Romilor dinamitează politica românească: USR-iștii sunt la fel de rasiști ca AUR

În contextul împlinirii a 80 de ani de la începutul deportării romilor din țara noastră în Transnistria, am abordat subiectul discursurilor cu tentă rasistă sau xenofobă ale partidelor din România. Dacă ne așteptam la acuzații împotriva anumitor partide politice care nu își ascund părerile, o surpriză a fost menționarea USR.

La nivel local au fost însă mai multe cazuri în care viceprimari USR au avut exprimări cu tentă rasistă la adresa etniei rome. Ultimul chiar în luna aprilie a acestui an, când Rapid a amenințat cu ieșirea de pe teren după o postare a unui consilier local. Impact.ro a stat de vorbă cu un fost membru USR care a condamnat în trecut susținerea unor astfel de lideri, dar și cu deputatul USR Cristian Seidler.

„Să știți că nu urăsc romii mai puțin USR-iștii decât actualul partid de extremă dreaptă, de pe partea stângă, AUR”

Într-o discuție privind atitudinea partidelor politice din România privind toleranța față de alte etnii, cea mai reprezentativă fiind cea a romilor, reprezentantul Partidei Romilor a declarat că nu consideră că doctrina partidelor dictează atitudinea față de această cauză și formațiuni politice cu ideologii total diferite au discursuri discriminatorii.

„Sub o declarație politică naționalistă sigur se ascund niște gânduri care au un profund caracter rasist. Din păcate eu constat astfel de manifestări atât în partea dreaptă a eșichierului politic cât și în partea stângă. Ceea ce unește în momentul de față partidul extremist de dreapta cu partidul extremist de stânga este ura rasială. Să știți că nu urăsc romii mai puțin USR-iștii decât actualul partid de extremă dreaptă, de pe partea stângă, AUR.” spune Daniel Vasile, prim vicepreședintele Asociației Partida Romilor.

Reacția USR: „Ar trebui să își ceară scuze”

Cristian Seidler a declarat pentru impact.ro că a fost implicat atât în mandatul actual, cât și cel anterior, în apărarea și susținerea activă a cauzei romilor. De asemenea acesta a spus că toți cei care au avut declarații xenofobe sau rasiste au fost dur sancționați sau chiar excluși din partid.

„Derapajele de care eu știu au fost sancționate. În plus, interesant că îmi luați tocmai mie această declarație, nu de alta dar sunt singurul participant din partea altui partid politic decât cel al romilor, care a participat în legislatura anterioară la o activitate legată de Ziua Romilor, în Parlamentul României, la invitația celui care face această declarație. Atunci aprecia foarte mult că suntem singurul partid care am venit la activitatea dânșilor, astăzi văd că au uitat de acel moment.

Dacă mai era nevoie de vreo dovadă, deși dovezile ar trebui să vină din partea celor care acuză, locul care a revenit USR-ului, în Consiliul Național de Combatere a Discriminării, noi am numit-o acolo pe Cătălina Olteanu care este activistă pentru drepturile romilor. Este o femeie de etnie romă și noi am ales să o numim ca reprezentant al USR-ului în CNCD.

Așadar, orice afirmație cum că USR ar avea ceva cu romii nu se susține. În această legislatură am discutat și în această sesiune vom iniția un proiect de lege împreună cu reprezentantul minorității rome în Parlamentul României, în Camera Deputaților. Este o afirmație absolut gratuită și cred că cel care a făcut-o, doar prin prisma personală a dânsului, ar trebui să își ceară scuze” spune deputatul.

Derapaje punctuale de-a lungul timpului din partea liderilor locali

Un prim caz a fost susținerea de la nivel central a unui candidat pentru funcția de viceprimar dar și de lider al organizației Dolj, persoană recunoscută pentru ieșiri în spațiul public cu declarații scandaloase. Atunci unul din membri acuza conducerea de încălcarea statutului. După mai bine de doi ani fostul deputat a declarat pentru impact.ro că nu era o problemă în partid.

„Biroul Național al USR decredibilizează USR Dolj prin susținerea unui rasist, xenofob și homofob pentru funcția de viceprimar al Craiovei.

La cererea președintelui PLUS Dolj, Gabriel Păunică, în ședința de astăzi, Biroul Național al USR a decis, cu încălcarea statutului și a autonomiei filialelor, acordarea sprijinului politic lui Cezar Drăgoescu pentru funcția de viceprimar al Craiovei” a scris Adrian Prisnel pe pagina sa de Facebook atunci.

Acum însă spune că acela a fost doar un caz izolat și nu sunt astfel de derapaje în partid decât la nivel de membri care au declarații în nume propriu.

„USR este cel mai apropiat de respectarea persoanelor de orice etnie poate și alte particularități, dar există cazuri punctuale și în USR și în alte partide. Nu am mai urmărit viața internă a organizației, despre momentul de atunci nu am ceva suplimentar de adăugat, față de ce am spus la momentul respectiv. Ce am observat este că USR nu este un partid care este mai xenofob decât altele de pe spectrul politic din România.

Eu nu mai sunt angajat politic în momentul de față.” Adrian Prisnel, fost deputat USR.

Un alt derapaj a avut loc la Botoșani în 2019 când viceprimarul a avut o exprimare nefericită cel puțin, privind modernizarea clădirilor din centrul orașului și proprietarii acestora.

“Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo” – afirmația îi aparține vicepreședintelui USR Botoșani, Adrian HOBJILĂ și a stârnit un val de critici, în special pe rețelele de socializare.

Susținerea echipei locale, un motiv de discurs rasist

Consilierul municipal Dorian Curcanu, de la USR, și-a arătat susținerea față de echipa locală, UTA Arad, printr-un mesaj mai puțin obișnuit pentru politicienii români. Curcanu i-a jignit pe suporterii echipei adverse. Echipa Rapid a amenințat atunci că va ieși de pe teren.

„Azi e ziua internațională a romilor! La mulți ani tuturor romilor! PS. mai puțin ălora care țin cu Rapid și vin mâine la Arad”, a scris consilierul local pe contul personal de Facebook.

După ce consilierul și-a cerut scuze meciul s-a putut desfășura fără ca echipa invitată să protesteze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...