Viceguvernatorul rus numit în Kherson, Kirill Stremousov, „a murit într-un accident de mașină”

Mihnea Tălău 09.11.2022, 19:29
Viceguvernatorul rus numit în Kherson, Kirill Stremousov, „a murit într-un accident de mașină”

Viceguvernatorul instalat de ruși în funcția de guvernator al orașului Herson, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de mașină, anunță oficiali locali și mass-media.

Viceguvernatorul era căutat pentru trădare de către poliția ucraineană

Stremousov, în vârstă de 45 de ani, a fost numit în funcție la două luni după invazia rusă în Ucraina. El a fost unul dintre cei mai proeminenți susținători ai ocupației rusești și a devenit cunoscut pentru declarațiile agresive pe rețelele de socializare.

El a fost căutat pentru trădare de către poliția ucraineană.

Guvernatorul Hersonului, Vladimir Saldo, numit de ruși, a declarat că adjunctul său a fost ucis, dar oficialii ucraineni și-au exprimat scepticismul cu privire la aceste informații, care nu pot fi verificate în mod independent.

Saldo a adăugat că oficialul mort a lăsat în urmă cinci copii și că îl avea pe al șaselea pe drum.

Agenția de știri Interfax a citat oficiali care au declarat că accidentul a avut loc pe un drum între orașul Herson și Armyansk, un oraș situat la sud-est în Crimeea anexată de Rusia.

La câteva ore după ce a fost anunțată moartea lui Stremousov, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea trupelor rusești de pe malul vestic al râului Nipru.

Rusii extind zona de evacuare in regiunea Herson din Ucraina
Regiunea Herson 

Forțele rusești speră să apere malul estic în timp ce trupele ucrainene organizează o contraofensivă.

Herson, singurul centru regional ucrainean capturat de trupele rusești după invazia din februarie, se află pe malul vestic.

Recent, s-a filmat în timp ce recita o poezie în care făcea referire și la România

Stremousov era cunoscut pe rețelele de socializare pentru discursurile sale zilnice adresate locuitorilor din Kherson, în care vorbea adesea despre știrile de pe linia frontului.

Tim Whewell, de la BBC, care l-a intervievat pentru programul Crossing Continents, îl descrie ca fiind un personaj plin de culoare, care părea să iubească publicitatea și care apărea adesea în fața camerei de filmat nebărbierit și în haine casual.

În ultimele săptămâni, el i-a îndemnat pe civili să traverseze râul în fața avansului ucrainean.

Recent, el s-a filmat în timp ce recita o poezie în care susținea că statul rus se întinde în toată lumea.

Distribuită pe rețelele de socializare, „creația” lui Stremousov făcea referire și la România în versurile  „Praga și Varșovia / Budapesta, București / Statul rus e peste tot / Multe locuri dragi găsești!”

Mai mulți oficiali numiți de Rusia în Ucraina ocupată au fost uciși sau răniți în atacuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...