Viața, în așteptarea războiului. Frică și resemnare pentru ucrainenii care trăiesc lângă frontiera cu Rusia. „Unde putem merge? Cine are nevoie de noi?”

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 12:59
Viața, în așteptarea războiului. Frică și resemnare pentru ucrainenii care trăiesc lângă frontiera cu Rusia. „Unde putem merge? Cine are nevoie de noi?”

Ucraina trăiește cu teama că ar putea fi invadată de Rusia, în timp ce oamenii încearcă să-și continue viața de zi cu zi, dar se pregătesc și pentru un scenariu sumbru. Viktor, un pensionar, se bagă în pat în fiecare noapte cu teama că ar putea începe bombardamentele. În orașul Harkov, Viktoria Makarova, managerul unei firme de construcții, învață să tragă cu pușca pentru a se putea apăra în cazul în care țara sa va fi atacată.

Teama ucrainenilor de război

Departe de rundele de discuții diplomatice care vizează atenuarea tensiunilor Est-Vest din cauza masării armatei ruse la granița cu Ucraina, oamenii din fosta țară sovietică încearcă să-și continue viața de zi cu zi. Dar se pregătesc și pentru ce este mai rău, relatează Reuters.

În suburbiile Donețkului, centrul regional al uneia dintre cele două regiuni din estul Ucrainei în care rebelii duc un conflict armat cu soldații Ucrainei, Viktor descrie o viață sumbră după pensionare. Locuiește la câțiva kilometri de linia frontului, într-un apartament din autoproclamata Republică Populară Donețk. Primește pensie, dar în practică e greu de ridicat.

Viața, în așteptarea războiului. Frică și resemnare pentru oamenii care trăiesc lângă frontiera cu Rusia. „Unde putem merge? Cine are nevoie de noi?
Rusia ar putea invada Ucraina.

Pentru a face rost de bani își petrece timpul pictând portrete în ulei ale rudelor sale din Rusia și anul trecut a reușit să vândă trei peisaje și două portrete.

Una dintre urechi este pe pernă, cealaltă ascultă dacă începe un bombardament, ca să poți să fugi la subsol. Pe scurt, cu toții avem nevoie de liniște”, a spus Viktor.

Civilii din Harkov învață să tragă cu arma

În Harkov, un oraș important din Ucraina, aflat la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Rusia, Viktoria Makarova, în vârstă de 44 de ani, este una dintre numeroasele femei care se înscriu la cursuri de autoapărare. În weekend, se antrenează trăgând cu pușca pe un câmp înzăpezit. Cererea pentru astfel de cursuri în rândul civililor a crescut vertiginos.

Nu vom fugi și nu vom abandona orașul nostru iubit Harkov, asta înseamnă că trebuie să învățăm să-l apărăm”, a declarat aceasta.

De fiecare dată când agresiunea rusă crește, motivația oamenilor crește, evident că vor să-și reîmprospăteze abilitățile și să învețe”, a spus Igor Pușkarev, care a luptat în estul Ucrainei și face cursuri pentru locuitorii din Harkov.

„Poate vom supraviețui, poate nu…”

Înapoi în Republica Populară Donețk, ținutul rebelilor, unde Svetlana, care locuiește într-un sat de pe linia frontului, a spus că este resemnată cu ceea ce îi va rezerva viitorul.

Orice ar fi să se întâmple, se va întâmpla. Vom rămâne acasă sau la serviciu când va începe. Poate vom supraviețui, poate nu… Desigur că ne este frică. Dar unde putem merge? Cine are nevoie de noi? „

Aproximativ 15.000 de oameni au fost uciși din 2014 în luptele dintre separatiștii susținuți de Rusia și armata ucraineană, potrivit guvernului de la Kiev. Legăturile dintre dintre cele două țări sunt tensionate de când Moscova a anexat peninsula Crimeea în acel an.

Acum, masarea a peste 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina a stârnit temeri în Occident că Moscova ar putea plănui o invazie,  deși neagă acest plan.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...