Veştile rele continuă. Preţurile la produsele de bază se vor scumpi chiar şi cu 40% în România

Stan Filon 03.05.2022, 13:16
Veştile rele continuă. Preţurile la produsele de bază se vor scumpi chiar şi cu 40% în România

Românii au parte de vești proaste, în continuare. Scumpirile în lanț pe care le-am observat cu toții, în ultimele luni, nu se vor opri aici, chiar dacă multe alimente și-au dublat aproape prețul. Ei bine, producătorii din România spun că nu au încotro și trebuie să vină cu noi scumpiri, pentru a evita falimentul, iar autoritățile caută soluții pentru a ține cât de cât în frâu prețurile.

Preţurile la produsele de bază se vor scumpi din nou, chiar şi cu 40%

Toate produsele au crescut în România, în ultimele luni, după ce gazul, electricitatea și combustibilul au tras după ele în sus prețurile la alimente și servicii. În plus, războiul din Ucraina va duce și el la alte și alte scumpiri pe care poporul român trebuie să le suporte. Veștile proaste nu se opresc aici, iar economiștii spun că urmează „scumpiri istorice”, iar producătorii din România tind să le dea dreptate.

Aceștia spun că nu au încotro și trebuie să scumpească din nou carnea, pentru a evita falimentul. Aceștia dau vina pe furaje, care și-au dublat prețul, așa că singura posibilitate pentru a nu da faliment este să aplice noi scumpiri la carne și la produsele din carne. Sunt așteptate în următoarea perioadă scumpiri cu 40%!

Preturile la produsele de baza se vor scumpi din nou, chiar si cu 40%
Preturile la produsele de baza se vor scumpi din nou, chiar si cu 40%

„Trebuie să creştem preţurile”

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului”, spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Problema este că aceasta s-a scumpit deja în ultimul an cu peste 40% la raft, spun procesatorii. Cu toate acestea, noi scumpiri similare ar putea să apară până la sfârşitul anului. În plus, atâta timp cât există cerere, producătorii, procesatorii şi comercianţii nu au de ce să scadă preţurile, mai ales că în România nu exista lege anti-speculă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Poate și din acestă cauză și telemeaua veche de oaie se vinde acum în unele pieţe din Capitală chiar și cu 49 de lei, deși anul trecut nu depășea 35 de lei pe kilogram. „Dacă se mai scumpeşte motorina, gazele, curentul, vor mai creşte preţurile. Poate 10- 20%”, apreciază Dumitru Beschiu, producător de produse tradiţionale.

Şi carnea de curcan este mai scumpă faţă de anul trecut. Dacă anul trecut pieptul de curcan se vinde cu 36-37 de lei kilogramul, iată că anul acesta a ajuns să coste aproape 45 de lei kilogramul. Prețurile au continuat să crească, iar salariile și pensiile românilor au bătut pasul pe loc, așa că puterea de cumpărare s-a prăbușit pur și simplu.

Specula, în floare în România

Ce au de gând să facă autoritățile? Ei bine, guvernul a promis un ajutor de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile, însă nu mulți se încadrează în criteriile cerute de guvern pentru a primi ajutorul respectiv, chiar dacă au nevoie disperată. Consiliul Concurenței simte însă că unele prețuri au crescut în mod abuziv și trage un semnal de alarmă prin care spune că este nevoie în România de o lege împotriva speculei.

 „Specula în sine nu e ilegală în momentul de faţă în România, de asta se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei. Nu avem instrumente împotriva acestui fenomen”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În tot acest timp, inflația în România a ajuns la două cifre, iar predicțiile BNR au fost împlinite înainte de vreme, deoarece specialiștii Băncii Centrale se așteptau ca aceasta să depășească 10% la finele anului, însă în luna martie inflația a atins deja 10,2%, cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...