Vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Ce se întâmplă, de anul viitor

Ana Anitoiu 18.08.2022, 23:37
Vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Ce se întâmplă, de anul viitor

Românii care vor să își cumpere o locuință primesc vești proaste. De anul viitor, regulile pe piața imobiliară se schimbă, astfel că numeroși cumpărători vor fi nevoiți fie să renunțe la achiziție, fie să plătească sume mai mari pentru suprafețe mai mici.

Ce schimbare va avea loc pentru românii care vor să-și cumpere o locuință

Plafonul pentru cota de TVA redusă pentru locuinţele noi a fost modificat din nou de Guvern. Astfel, ca să se poată încadra la un TVA de 5%, cumpărătorii vor fi nevoiţi să caute apartamente de până la 120 de mii de euro şi nu 140 de mii de euro, ca până în prezent. Peste acest prag, vor trebui să plătească considerabil mai mult – 19%.

„Diferenţa, de la 1 ianuarie, pentru un apartament pe care azi plătim 140 de mii plus TVA de 5%, respectiv 147 de mii – limita de sus a plafonului. Pentru acelaşi apartament, de la 1 ianuarie, vom plăti cu 19.600 de euro în plus.

Dezvoltatorii nu vor absorbi diferenţa de 14% să zică: Ok, noul plafon este 110 de mii, apartamentul de 140 va fi 110 mii plus tva de 5%. Asta sub nicio formă nu se va întâmpla.”, a spus Toma Filipovici, agent imobiliar.

Vesti proaste pentru romanii care vor sa isi cumpere o locuinta
Vesti proaste pentru romanii care vor sa isi cumpere o locuinta

Începând din anul 2023, plafonul pentru TVA-ul de 5% aplicat la achiziţia locuinţelor noi scade de la 700 de mii de lei la 600 de mii de lei pentru o locuinţă de cel mult 120 de metri pătraţi. Dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe apartamente cu această cotă redusă, în limita a 450 de mii de lei, fără TVA, de la anul va fi posibilă o singură achiziţie, până în pragul de 600 de mii de lei.

Ce se întâmplă în cazul celor cu antecontracte semnate

Cei care au deja antecontracte semnate cu dezvoltatorii, iar livrarea locuinţelor se va face până la anul, li se va aplica TVA de 5%, în limita de 140 de mii de euro. În schimb, dacă locuințele nu vor fi gata anul viitor, aceștia vor plăti TVA de 19%.

„Unii dintre cumpărători nu vor mai putea să îşi cumpere casele pe care le aveau în vedere, cu excepţia situaţiei în care o fac până la sfârşitul acestui an”, a spus Bogdan Ivan Cosmin, de la Asociația Dezvotatorilor Imobiliari.

În ultimii trei, patru ani, fiecare metru pătrat din locuințele noi a devenit din ce în ce mai scump. Chiar și în zona de sud a Bucureștiului, unde se găsesc cele mai ieftine locuințe, de la 700 de euro metrul pătrat s-a ajuns la 1.200, chiar 1.400 de euro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...