Vești importante pentru românii cu rate la bănci. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Stan Filon 12.09.2022, 14:23
Vești importante pentru românii cu rate la bănci. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Românii care au credite imobiliare la bănci au primit luni, în sfârșit, o veste bună! Pentru prima dată în foarte mult timp, indicele ROBOR a scăzut, față de ultima cotație. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de Banca Centrală.

Vești importante pentru românii cu rate la bănci

Așadar vești bune pentru românii care au credite imobiliare! Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează rata la bancă, a scăzut pentru prima dată în ultimii ani! Dacă vineri, 9 septembrie, indicele ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,92%, iată că acesta a scăzut luni, 12 septembrie, până la valoarea de 7,91%. Scăderea nu este una semnificativă, însă aceasta dă speranțe românilor că situația s-ar putea îmbunătăți, deși starea economică nu prea prevede așa ceva. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de valoarea căruia sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. De asemnea, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 8,08% la 8,07%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras recent un semnal de alarmă și a spus chiar că băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie, stabilită de BNR la 5,5% pe an. Șeful BNR a vorbit despre situația economică și despre inflația din România.

Vesti importante pentru romanii cu rate la banci
Vesti importante pentru romanii cu rate la banci

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”

„Inflația este un fenoment global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România, inflația a fost cauzată de energie, utilități, dar și bunuri alimentare”, a spus Isărescu. „Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria, inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă. Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare, așa că a intervenit o temperare a cosumului. Credem că în semestrul II acest lucru se va vedea și mai bine. Se observă o creștere a preferințelor pentru mărci proprii și discounteri. ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul”, a spus Isărescu.

În același timp, românii care plătesc ratele în funcție de IRCC văd cum acest indice crește și el. Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut. IRCC a crescut acum la 2,65%, de la 1,86%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...