Veste uriașă pentru fostul soț al Mihaelei Rădulescu! Decizia dată de Tribunalul București

Andrei Cezar / 22.05.2020, 15:13

Fostul soț al Mihaelei Rădulescu, Elan Schwartzenberg, a scăpat de dosarul penal în care a fost acuzat de complicitate la dare de mită, în legătură cu complexul social ”Henri Coandă” din Constanța, pe motiv că faptele s-au prescris. Decizia luată de Tribunalul București, nu este însă definitivă.

Fostul soț al Mihaielei Rădulesu scapă de dosarul penal după prescripția faptelor

Procesul lui Elan Schwartzenberg a început în decembrie 2017 atunci când procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru fapte de corupție. Mai exact, omul de afaceri era acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din alt dosar, în care era anchetată construirea campusului social ”Henri Coandă” din Constanța.

Decizia de achitare a lui Elan Schwartzenberg dată de Tribunalului București:

“În baza art. 396 alin. 6 Cpp şi art. 16 alin. 1 lit. i Cpp încetează procesul penal faţă de inculpatul Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de dare de mită prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

În aceeași speță fostul primar al orașului, Radu Mazăre, fratele său, Alexandru Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost și ei recent achitaţi de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Agerpress.

În același context, în iunie 2019, chiar un procuror al Direcției Naționale Anticorupție a anunțat în sala de judecată faptul că faptele de care era acuzat Schwartzenberg s-au prescris şi solicita atunci ca omul de afaceri să nu mai aibă un mandat de arestare în lipsă.

Veste uriașă pentru fostul soț al Mihaelei Rădulescu! Decizia dată de Tribunalul București
Veste uriașă pentru fostul soț al Mihaelei Rădulescu! Decizia dată de Tribunalul București

Firul evenimentelor

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2011 Elan Schwartzenberg l-a ajutat pe Avraham Morgenstern administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma de 175.000 de euro lui Radu Mazăre, primar al Constanței în acea vreme, pentru ca firma administrată de Morgenstern să câștige licitația publică pentru construirea campusului social ‘Henri Coandă’. Contractul valora nu mai puțin de 10 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, fostul soț al Mihaelei Rădulescu s-ar fi făcut vinovat din două motive: o dată pentru că a facilitat circuitul sumei de 175.000 de euro printr-o societate off-shore al cărei beneficiar real era, iar în al doilea rând pentru că a facilitat relația dintre Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, el fiind prieten cu amândoi.

Elan Schwartzenberg a fost dat în urmărire internațională, după ce, în anul 2016 a fugit din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI