Veste rea pentru turiști. Noi reguli pentru plaje în sezonul estival 2021

Elena Avramescu 01.06.2021, 16:58
Veste rea pentru turiști. Noi reguli pentru plaje în sezonul estival 2021

Noi reguli pentru plaje în sezonul estival 2021. Relaxare si nu prea. Începe un nou sezon estival iar litoralul românesc este încă framântat de ordine de miniștrii si hotărâri de guvern care nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea operatorilor de plaje. Odata cu 1 iunie intră în vigoare noi reguli pentru plajele de pe litoralul românesc. Distanțarea va fi cuvântul de ordin,e iar accesul pe plajă va fi și el restrictionat în funcție de capacitatea acesteia. Angajații care intra în contact cu turiștii sunt sfătuiți să poarte în continuare mască.

Noi reguli pentru plaje în sezonul estival 2021

Miniștrii Sănătății, Economiei și Mediului sunt cei care au semnat ordinul comun care stabilește noile reguli pentru plaje. Operatorii economici sau administratorii plajelor sunt cei care vor trebui să aibă grijă ca acestea sa fie respectate iar acolo unde plaja nu este concesionată, misiunea revine administratiei locale. Cea mai importanta reglementare este legată de distanța fizică de 2 metri dintre sezlonguri.

Astfel este obligatorie respectarea unei distanțe de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi, totodată, păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat. Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate şi culoare unidirecţionale, iar servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire. Dacă plaja va fi ocupată la capacitate maximă atunci accesul va fi interzis.

Regulile au fost dintotdeauna respectate. Ce ni s-a impus am respectat, și eu, și turiștii. Sunt aceleași și le vom respecta. Cum am ieșit cu bine anul trecut la fel va fi și acum. Nu am avut reclamații anul trecut, nu vom avea nici acum și nu e complicat să menții o distanță între șezlonguri, între oameni. E simplu, nu este complicat. La beach bar nu s-a format coadă, nu e alimentară. Nu vindem pâine caldă, a declarat Paul Marin, operator de plajă.

Noi reguli pentru plaje in sezonul estival 2021
Noi reguli pentru plaje in sezonul estival 2021

Operatorii vor fi obligați să stabilească culoare unidirecţionale, separate, de intrare şi de ieşire. Iar numărul angajaților care intră în contact cu turiștii va fi limitat. Se va evita, pe cât posibil, servirea de produse şi băuturi neambalate; gustările şi băuturile servite vor fi preambalate individual. Nu în ultimul rând, este obligatorie realizarea unor culoare unidirecționale, de intrare și ieșire de pe plajă pentru a se vita aglomerarările de persoane. Echipamentele de plajă vor fi dezinfectate De asemenea, vor fi instalate bariere fizice la punctele de plată, acestea urmând să fie amplasate între spațiul rezervat personalului și turiști.

Prevederile sunt similare celor de anul trecut. Nu am avut surprize nici noi, nici turiștii și chiar dacă par restrictive avem deja experiența sezonului trecut în care s-a păstrat distanțarea, reguli de distanțare, nu se poartă mască pe plajă, dar personalul da. Mare parte dintre noi am vaccinat personalul, este un plus de siguranță. Accesul, intrare, ieșire. Cei care deservesc turiștii să mențină distanțarea printr-un separator de distanțare. Aspecte care au existat le implementăm și le vom respecta pentru ca turiștii să se bucure de plajele românești, a spus Anca Nedea, hotelier.

Iar in cazul în care aceste reglementări nu vor fi respectate, atunci operatorii sau administrația locală, sunt pasibili fie de amenzi contravenționale, fie de dosare penale pentru zădărnicirea bolilor. Rămâne însă de vazut ce se va întâmpla pe plajele nou lărgite. Acolo operatorii nu pot dispune de suprațetele de nisip până la 1 iulie, astfel că nici aceste măsuri nu vor putea fi puse în aplicare.

Noi reguli pentru plaje in sezonul estival 2021
Noi reguli pentru plaje in sezonul estival 2021
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...