Veste neplăcută la început de an: ce se întâmplă cu pensiile a mii de români, după ce taloanele au fost tipărite greșit. Care este explicația

Beatrice Dumitru 09.01.2023, 20:16
Veste neplăcută la început de an: ce se întâmplă cu pensiile a mii de români, după ce taloanele au fost tipărite greșit. Care este explicația

Sute de mii de taloane de pensie au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie și astfel o anumită categorie de pensionari va primi bani mai puțini. Guvernul a diminuat prin Ordonanță de Urgență cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar CCR a respins această măsură. Acum, guvernul trebuie să remedieze această situație. Ce se va întâmpla cu pensiile românilor.

Ce se întâmplă cu pensiile după decizia CCR

Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile pentru sănătate, de 10%. Pe 29 decembrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această măsură, dar taloanele erau deja tipărite la momentul deciziei și tot atunci au fost trimiși și banii în teritoriu.

În aceste condiții, Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR, iar pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei își vor recupera în luna februarie banii reținuți, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro. Potrivit CCR, nicio pensie aflată în plată, indiferent că este specială sau contributivă, nu poate fi micșorata prin OUG.

Veste neplăcută la început de an: ce se întâmplă cu pensiile a mii de români, după ce taloane de au fost tipărite greșit. Care este explicația
Pensionarii vor primi banii reținuți la următoarea pensie.

Prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a motivat CCR.

Ce stabilise guvernul la finalul anului 2021

Guvernul stabilise, la finalul anului 2021, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Ordonanța de Urgență a introdus plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul de 10% se încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.

Liderii Coalitiei ar vrea, însă, să înlocuiască OUG cu un proiect de lege prin care să introducă din nou această contributie, de data aceasta prin Parlament, susținând că CCR a desfiintat doar modalitatea prin care au fost taxate pensiile, adică prin OUG, nu măsura impozitării pe fond.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...