Veste îmbucurătoare pentru șoferii din România. Ce se întâmplă cu prețul carburanților

Beatrice Dumitru, Iulia Statie 29.03.2023, 15:01
Veste îmbucurătoare pentru șoferii din România. Ce se întâmplă cu prețul carburanților

Războiul din Ucraina a afectat economia României, iar unul dintre efectele resimţite cel mai tare după începerea conflictului şi impunerea de sancţiuni Rusiei a fost scumpirea carburanţilor. Motorina şi benzina au ajuns anul trecut la cele mai mari preţuri din istorie. Dar acum șoferii români au parte de o veste bună legată de prețul carburanților.

Motorina, cel mai scăzut preț din februarie 2022

Carburanții au ajuns anul trecut la cele mai mari preţuri din istorie. Un litru de motorină s-a vândut, în medie, cu 9,22 lei și 8,65 lei pentru litru de benzină. În aceste condiții, la 1 iulie 2022, Guvernul a introdus măsura compensării cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină, susținută financiar în mod egal de la bugetul de stat și de operatorii de benzinării.

În România, în acest an, prețurile carburanților au mai început să scadă și motorina a ajuns cel mai mic nivel din ultimele 13 luni. Astfel, cel mai ieftin litru de motorină se putea cumpăra astăzi cu 7,06 lei, iar un preț asemănător nu s-a mai înregistrat de la finalul lunii februarie 2022. Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de motorina s-a redus cu 1,7%. Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.59 lei/l și 7.20 lei/l.

Veste îmbucurătoare pentru șoferii din România. Ce se întâmplă cu prețul carburanților
Prețul carburanților a scpzut față anul 2022.

De ce crește sau scade prețul carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, potrivit unui studiu al Consiliului Concurenței care reanalizează modul în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare, mai notează sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...