Veste de ultimă oră din SUA. Senatul a adoptat primul proiect de lege pentru controlul armelor din ultimele decenii

Elena Avramescu 24.06.2022, 10:10
Veste de ultimă oră din SUA. Senatul a adoptat primul proiect de lege pentru controlul armelor din ultimele decenii

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor, cea mai importantă legislație privind armele de foc din aproape 30 de ani. Cincisprezece republicani s-au alăturat democraților în camera superioară a Congresului pentru a aproba măsura cu 65 de voturi la 33 împotrivă.

Senatul din SUA a adoptat primul proiect de lege pentru controlul armelor

Urmează împușcăturile în masă de luna trecută la un supermarket din Buffalo, New York, și la o școală primară din Uvalde, Texas, care au provocat moartea a 31 de persoane.

Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat de Camera Reprezentanților înainte ca președintele Biden să îl poată semna. Acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile. Deși semnificative, propunerile sunt cu mult sub ceea ce au cerut mulți democrați și activiști.

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta sub 21 de ani și 15 miliarde de dolari în finanțare federală pentru programele de sănătate mintală și îmbunătățirea securității școlare. De asemenea, solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi „steagul roșu” pentru a elimina armele de foc de la persoanele considerate o amenințare.

Proiectul de lege este, de asemenea, semnificativ, deoarece este pentru prima dată în decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de a întări legile SUA privind armele au fost blocate de partidul republican.

Senatorul republican John Cornyn din Texas, care a co-condus negocierile cu senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut, a declarat în camera camerei că proiectul de lege i-ar face pe americani mai siguri.

„Nu cred în a nu face nimic în fața a ceea ce am văzut în Uvalde și a ceea ce am văzut în mult prea multe comunități. A nu face nimic este o abdicare de la responsabilitatea noastră ca reprezentanți ai poporului american aici, în Senatul Statelor Unite”, a spus domnul Cornyn, notează BBC.

Grupul pentru siguranța armelor March For Our Lives, fondat de supraviețuitorii atacului din 2018 la școala Parkland din Florida , a salutat avansarea proiectului de lege.

„Știm că mai este mult de făcut pentru a pune capăt acestei epidemii. Dar multă muncă grea ne-a determinat în seara asta. Refuzam să renunțăm sau să fim tăiați. Încheierea violenței cu armele este lupta vieții noastre”, a scris grupul pe Twitter.

Asociația Națională a Puștilor (NRA) s-a opus proiectului de lege și a susținut că nu va opri violența. Președintele Biden a spus la începutul acestei luni că propunerile sunt „pași în direcția corectă”, dar încă nu sunt suficiente.

El a făcut eforturi pentru reforme mai mari, inclusiv interzicerea puștilor de asalt, care au fost folosite în împușcăturile în masă din Texas și Buffalo de luna trecută, sau cel puțin o creștere a vârstei la care pot fi achiziționate. Se crede că bărbatul înarmat din cadrul împușcăturii din Texas și-a cumpărat două puști semiautomate la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.

SUA are cea mai mare rată de decese prin arme de foc dintre națiunile bogate ale lumii, peste 20.900 de oameni au fost uciși în violența cu arme în SUA în acest an, inclusiv prin omucidere și sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit.

Votul de joi a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a anulat o lege din New York care restricționa cine poate purta legal o armă, extinzând efectiv drepturile asupra armelor și ilustrând diferența profundă din Statele Unite în privința acestei probleme.

Instanța a constatat că cerința New York-ului ca rezidenții să dovedească „cauza corectă”, sau un motiv întemeiat, de a purta arme de foc ascunse în public încalcă Constituția.

Urmăriți Impact.ro și pe