Veste bună tocmai din Regatul Unit al Marii Britanii. Ce s-a aflat despre Omicron, în comparație cu variantele anterioare de Covid

Elena Avramescu 17.06.2022, 06:42
Veste bună tocmai din Regatul Unit al Marii Britanii. Ce s-a aflat despre Omicron, în comparație cu variantele anterioare de Covid

Cercetătorii de la King’s College London, folosind date din aplicația de studiu ZOE COVID Symptom, au descoperit că șansele de a dezvolta COVID îndelung după infecție au fost cu 20% până la 50% mai mici în timpul valului Omicron din Marea Britanie, comparativ cu Delta. Cifra a variat în funcție de vârsta pacientului și de momentul ultimei vaccinări.

Varianta Omicron, mai prietenoasă față de Delta

Varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin probabil să provoace COVID de lungă durată decât variantele anterioare, potrivit primului studiu de acest gen evaluat de colegi din Regatul Unit.

COVID-ul prelungit, care include simptome prelungite, de la oboseală la „ceața creierului”, poate fi debilitant și poate continua săptămâni sau luni. Este recunoscută din ce în ce mai mult ca o problemă de sănătate publică, iar cercetătorii s-au întrebat pentru a afla dacă Omicron prezintă un risc la fel de mare de COVID prelungit ca și variantele dominante anterior.

Se crede că studiul de la King’s este prima cercetare academică care a arătat că Omicron nu prezintă un risc la fel de mare de COVID de lungă durată, dar asta nu înseamnă că numărul de pacienți cu COVID lung este în scădere, a spus echipa.

În timp ce riscul de COVID prelungit a fost mai mic în timpul Omicron, mai mulți oameni au fost infectați, astfel încât numărul absolut care suferă acum este mai mare.

Varianta Omicron

„Este o veste bună, dar vă rugăm să nu scoateți din funcțiune niciunul dintre serviciile dumneavoastră lungi de COVID”, a spus cercetătorul principal, dr. Claire Steves, pentru Reuters, făcând apel la furnizorii de servicii de sănătate, potrivit Reuters.

Biroul pentru Statistică Națională din Marea Britanie a declarat în mai că 438.000 de persoane din țară au COVID de lungă durată după infecția cu Omicron, reprezentând 24% din toți pacienții cu COVID.

De asemenea, a mai spus că riscul de apariție a simptomelor persistente după Omicron a fost mai mic decât în cazul Delta, dar numai pentru persoanele vaccinate dublu. Nu a găsit nicio diferență statistică pentru cei care au fost triplu vaccinați.

În cercetarea Regelui, 4,5% dintre cei 56.003 de oameni studiați în perioada de vârf al Omicron, decembrie 2021-martie 2022, au raportat COVID de lungă durată. Aceasta, comparativ cu 10,8% din 41.361 de persoane în timpul valului Delta, iunie-noiembrie 2021. Nu a comparat indivizi vaccinați și nevaccinați.

În timp ce studiul, publicat joi în jurnalul The Lancet, a comparat Delta și Omicron, Dr. Steves a spus că lucrările anterioare nu au arătat nicio diferență substanțială în ceea ce privește riscul COVID pe termen lung între alte variante. A fost nevoie de mai multă muncă pentru a stabili de ce Omicron ar putea avea un risc mai scăzut de COVID pe termen lung, a adăugat echipa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...