Veste bună pentru șoferi. De ce amenzi scapă. Polițiștii nu îi vor putea sancționa pentru aceste greșeli

Ana Anitoiu 09.02.2022, 10:21
Veste bună pentru șoferi. De ce amenzi scapă. Polițiștii nu îi vor putea sancționa pentru aceste greșeli

Șoferii din România scapă de unele amenzi pe care ar fi putut să le ia în curând. Acestea erau stabilite într-un proiect de lege ce a fost respins definitiv, marți, de Camera Deputaților. Astfel, polițiștii nu vor avea dreptul să-i pună la plată pe conducătorii auto în condiții ce ar fi dus la un număr mai mare de sancțiuni în trafic.

De ce amenzi scapă șoferii din România

Conform propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, șoferii din România ar fi trebuit să poată primi amenzi și în alte condiții.

Mai exact, pe baza unor înregistrări video făcute de alți participanți la trafic sau de camerele video de supraveghere deținute de autoritățile administrației publice locale. Astfel, șoferii ar fi putut fi sancționați nu doar în urma constatării directe a polițistului sau a filmărilor făcute de acesta cu camere video omologate.

Veste buna pentru soferi. De ce amenzi scapa
Soferii din Romania scapa de unele amenzi pe care le-ar fi putut primi

Ce ar fi pățit cei care ar fi falsificat înregistrări pentru a fi date amenzi

Proiectul menționa că înregistrările video nu ar fi putut fi folosite de polițiști decât dacă în acestea s-ar fi văzut clar: numărul de înmatriculare al mașinii, culoarea, marca și modelul automobilului. În plus, filmările ar fi trebuit să permită stabilirea certă a datei, orei și locului producerii contravenției.

De asemenea, proiectul de act normativ stabilea amenzi pentru acele persoane care ar fi falsificat filmări sau ar fi prezentat înregistrări falsificate la o unitate de poliție. Concret, pentru astfel de situații, s-ar fi dat o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Clasa a IV-a de sancțiuni înseamnă aplicarea unui număr de puncte-amendă cuprins între 9 și 20, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei. Astfel, persoanele care ar fi falsificat sau ar fi prezentat înregistrări falsificate ar fi fost sancționate cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Însă, propunerea legislativă n-a trecut de Parlament. A fost respinsă de senat în anul 2019, iar marți a primit respingerea definitivă la Camera Deputaților. Prin urmare, șoferii din România au scăpat de amenzile pe care le-ar fi putut primi pentru greșelile în trafic surprinse în condițiile menționate.

O altă veste bună pentru șoferi

Recent, șoferii au primit o altă veste bună. Amenzile pentru formularul digital de intrare în România (PLF) ar putea fi anulate și restituite, dacă va trece un proiect le lege în acest sens ce a fost depus. Cei care au plătit sancțiunile pentru necompletarea sau completarea greșită a documentului și-ar putea primi banii înapoi, dacă proiectul va ajunge să se aplice.

În plus, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat recent că intervalul în care cei care intră în România pot completa formularul PLF a crescut la 72 de ore. El a adăugat că a fost redus pragul minim al amenzii de la 2.000 la 500 de lei. Aceste modificări au fost aprobate printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de Guvern de joi, 3 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...