Veste bună pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Toată lumea se va bucura

Andra Daoud 26.11.2021, 14:01
Veste bună pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Toată lumea se va bucura

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut vineri anunțul pe care îl așteptau milioane de români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare și ce decizie a luat noul ministru al Muncii la preluarea mandatului. În prezent, bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 61 și au existat discuții privind ridicarea acestor praguri.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Noul ministru al Muncii a dat asigurări românilor că vârsta de pensionare nu va crește, cel puțin nu în mandatul său. El a subliniat că Guvernul nu va accepta ca angajații să iasă de la locurile de muncă ”cu picioarele înainte”. Budăi a explicat că speranța de viață sănătoasă în România este în jur de 60 de ani și că nu ia în calcul să-i oblige pe români să iasă la pensie mai târziu.

Exclus să crească vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia apoi să ne gândim la o eventuală creştere a vârstei de pensionare.

Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi 6 luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 59-60 de ani. Păi nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează, a declarat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și șase luni pentru femei. În cazul femeilor, aceasta ar urma să crească eșalonat până la 63 de ani, până în 2030. Stagiul minim de cotizare la sistemul de pensii este de 15 ani, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Anumite categorii profesionale, precum angajații din structurile Ministerului de Interne și ale Ministerului Apărării, dar și persoanele care au lucrat în condiții grele pot ieși la pensie mai devreme, dacă își doresc acest lucru, iar condiția privind vârsta minimă standard nu se mai aplică în cazul lor.

Veste bună pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Toată lumea se va bucura
Veste bună pentru români. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Toată lumea se va bucura

Ce se întâmplă cu pensiile anul viitor

După învestirea noului Guvern de joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că vor crește pensiile și că pensionarii cu venituri mici vor avea parte de un ajutor financiar din partea Guvernului, pentru a trece cu bine peste iarnă.

Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei. România trăieşte în săracie, foame şi frig, s-a scumpit tot ce se putea scumpi, avem o inflaţie record.

PSD va pune în aplicare din prima lună de guvernare pachetul social, vom creşte alocaţiile, pensiile, salariul minim şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Pensionarii cu cele mai mici pensii vor primi un ajutor pentru a-şi plăti facturile în această iarnă.

M-am săturat să aud mereu că nu sunt bani pentru oameni, PSD a venit la guvernare în momente grele şi a crescut veniturile. Aşa vom face şi acum, vom aduce mai mulţi bani la buget şi vom completa veniturile tuturor oamenilor. a spus joi liderul PSD.

 

Urmăriți Impact.ro și pe