Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul de trafic de influență

Ioana Matei 27.06.2022, 12:25
Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul de trafic de influență

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv, luni, achitarea fostului lider PDL Vasile Blaga, în dosarul de trafic de influență, în care procurorii DNA l-au acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la un om de afaceri care voia să obțină contracte la două companii naționale.

Cei cinci judecători din complet au menținut astfel decizia de achitare dată de instanța de fond în 15 noiembrie 2021.

”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*”, potrivit deciziei definitive a Completului de cinci judecători al ICCJ.

Procesul s-a încheiat după cinci ani și șase luni, pe 23 mai 2022, când cei cinci judecători din complet au amânat pronunțarea pe 27 iunie.

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Vasile Blaga la închisoare cu executare orientată spre media pedepsei pentru fapta de care este acuzat. Traficul de influență se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Avocații lui Vasile Blaga au susținut că acesta este nevinovat și au cerut achitarea lui.

La judecarea apelului, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, prin intermediul căruia ar fi luat banii Vasile Blaga, precum și alți trei martori-cheie din dosar au declarat în fața instanței că sute de mii de euro au fost dați PDL, după campania electorală a lui Traian Băsescu pentru președinție, din 2009. Potrivit acestora, banii ajungeau la politicieni ai partidului sub formă de donații, dar ulterior, trebuia ca cei care dădeau acești bani să aibă în anumite companii oameni care să îi ajute să primească mai multe contracte.

De ce a fost achitat Vasile Blaga de instanța de fond

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție care au judecat pe fond dosarul lui Vasile Blaga au decis pe 15 noiembrie 2021 achitarea fostului lider PDL.

Judecătorii au dispus achitarea în baza articolului 16 litera b) din Codul de procedură penală, respectiv pentru că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

judecata

În baza aceleiași decizii, judecătorii au dispus și ridicarea sechestrului asigurător care fusese pus de procurori pe o parte din averea lui Vasile Blaga, pentru recuperarea prejudiciului.

Acuzațiile din dosarul lui Vasile Blaga

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Vasile Blaga în 28 noiembrie 2016, pentru trafic de influență.

Probele din dosar arată că Vasile Blaga ar fi comis faptele de care este acuzat în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL și senator.

Potrivit anchetatorilor, Vasile Blaga ar fi primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, suma totală de 700.000 euro.

În schimbul banilor, Vasile Blaga trebuia să intervină, prin intermediul inculpatului Gheorghe Ștefan ”Pinalti, care era vicepreședinte al PDL, la o persoană care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Horațiu Berdilă să obțină contracte la acestea.

”Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ștefan Gheorghe, vicepreședintele respectivei formațiuni politice (500.000 euro) și printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței în 2016.

Cine este Vasile Blaga

Vasile Blaga a fost președinte al Partidului Democrat Liberal din 30 iunie 2012 până în noiembrie 2014. El a fost și președinte al Senatului, din noiembrie 2011 până în iulie 2012.

Între decembrie 2004 și aprilie 2007, Vasile Blaga a fost ministru al Internelor în Guvernul Tăriceanu. De asemenea, din 2008 până în 2009, Blaga a fost, în Guvernul Emil Boc, ministru al Dezvoltării Regionale, apoi, din decembrie 2009 până în septembrie 2010, a ocupat funcția de ministru al Internelor, funcție din care și-a dat demisia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...