Varză călită, reţeta tradiţională. Ingredientul secret pus de gospodinele adevărate

Cătălina Burghelea 13.03.2022, 12:29
Varză călită, reţeta tradiţională. Ingredientul secret pus de gospodinele adevărate

Varza călită este unul dintre preparatele tradiționale preferate de români. Alături de mămăligă și un ardei iute proaspăt, acest fel de mâncare parfumat și delicios face ca orice dietă să fie încălcată. Fie că este de post sau cu bucăți generoase de carne, varza călită este irezistibilă. Iar dacă îi mai pui și un ingredient secret, atunci rețeta ta va face furori la masa în familie.

Rețeta tradițională de varză călită a gospodinelor adevărate

Este bine știut faptul că românii consumă multe legume crude, călite sau făcute pe grătar. Printre preferatele tradiționale se numără varza călită cu mămăliguță și ardei verde iute. Chiar dacă necesită ingrediente puține, rețeta de varză călită nu iese mereu ca la carte, așa cum o prepară marii bucătari. Puține gospodine știu secretele care dau tot gustul unui astfel de preparat. Te-am făcut curioasă? Citește mai departe, pentru a afla despre ce ingredient minune este vorba. Mai poate fi folosit și la alte mâncăruri de post și nu numai!

Sezonul rece ne face poftă de celebra varză călită specifică satelor românești. Rețeta diferă în funcție de regiunile geografice, însă un lucru este sigur – gustul este inconfundabil!

Îți propunem pentru astăzi, mai ales că suntem în Postul Paștelui, o delicioasă rețetă de varză călită, cu un gust aparte. Această mâncărică nu este greu de făcut și poate fi preparată atât cu varză dulce, cât și cu varză acră de la butoi. Alegerea este a ta.

Ce ingredient secret îi dă un gust aparte

Varza călită este un preparat consistent, gustos și aromat, fiind o adevărată încântare pentru papilele gustative. Pentru o varză călită delicioasă, așa cum nu ai mai mâncat niciodată, trebuie să ții cont de câteva aspecte și să adaugi acest ingredient secret, care dă tot gustul.

Iată ce rețetă de varză calită avem pentru tine. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 varză mare, 1 ardei gogoșar, 1 ceapă, 50 ml ulei, 3 roșii decojite, 300 ml apă caldă, sare și piper. Iar ingredientul secret la care facem referire este cimbrul (câteva crenguțe).

varza calita

Așa procedează marii bucătari

Taie ceapa fideluță, iar ardeiul cubulețe. Toacă varza mărunt, apoi roșiile decojite. Încinge puțin ulei într-o cratiță, adaugă ceapa și ardeiul și lasă să se rumenească frumos cam 5 minute. Adaugă varza, amestecă și lasă pe foc încă 5 minute. Toarnă apă caldă, adaugă roșiile și amestecă. Acoperă cratița cu un capac și lasă varza să fiarbă la foc mic. Când varza este aproape gata, asezonează cu sare și piper după gust. Adaugă și câteva crenguțe de cimbru, pentru un gust aparte. Mai lasă pe foc 1 minut. La final, servește varza călită cu mămăliguță și ardei iute. Poftă bună!

Cum obții o aromă mai bună

Varza călită poate fi făcută la aragaz sau la cuptor, pentru o aromă mai bună. Unii gurmanzi preferă să adauge grăsime de gâscă afumată, kaizer sau orice carne ce ar putea perfecționa rețeta. Indiferent de alegerea făcută, un lucru este sigur – acest fel de mâncare este o gustoșenie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...