Valul de caniculă extremă ajunge în România. ANM a anunţat cod portocaliu. La ce trebuie să fim atenţi în perioada aceasta

Badea Violeta 20.07.2022, 11:29
Valul de caniculă extremă ajunge în România. ANM a anunţat cod portocaliu. La ce trebuie să fim atenţi în perioada aceasta

Update miercuri, 20 iulie, ora 11:24. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu si unul galben de caniculă pentru mai multe regiuni ale României.

Codul portocaliul va fi în vigoare vineri şi sâmbătă în judeţele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. În aceste zone, temperaturile vor ajunge până la 40 de grade Celsius.

Codul galben va fi în vigoare joi în Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dloj, Olt şi Teleorman. În aceste județe, temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius.

– Știre inițială –

Avertisment îngrijorător din partea autorităților! Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că, în perioada următoare, seceta pedologică se va resimţi din ce în ce mai mult în țara noastră, așa că oficialul le-a transmis câteva recomandări românilor pentru a evita incendiile de vegetație uscată atât pe terenurile agricole, cât și în zona forestieră. Iată ce le-a transmis oamenilor!

Ministrul Mediului anunță secetă și caniculă în România

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că urmează o perioadă dificilă. Potrivit estimărilor, românii se vor confrunta cu cel puţin o lună de secetă şi de caniculă.

„Într-adevăr, vine o perioadă care va accentua seceta pedologică în primul rând și va crea riscul de producere a unor incendii de vegetație uscată atât pe terenurile agricole, cât și în zona forestieră.

Litiera de pădure poate să fie o sursă foarte, o sursă pentru aceste incendii de pădure. Cel mai important lucru în această perioadă este să avem grijă unde și în ce măsură aprindem focul.”, a declarat oficialul, citat de Antena 3.

Tanczos Barna
Tanczos Barna

Tanczos Barna, sfaturi pentru români

Ministrul Mediului vine cu câteva sfaturi pentru români pentru a evita incendii extrem de periculoase care pot face victime. Tanczos Barna le-a transmis oamenilor să nu lase nesupravegheat focul pe care îl aprind dacă ies la iarbă verde și să nu folosească în mod excesiv apa potabilă.

„Trebuie să avem mare grijă în perioada de ieșit la iarbă verde, în perioada de ieșit la pădure să nu lăsăm nesupravegheat focul pe care îl aprindem și să tratăm cu maximă responsabilitate aceste probleme.

Ne aducem aminte din copilărie de acele mesaje ale pădurarilor, ale specialiștilor din silvicultură să nu lăsăm niciodată nesupravegheat foc în pădure.

Mi se pare o chestiune banală, dar de la aceste chestiuni banale pot apărea fenomenele necontrolabile. Pot apărea aceste incendii extrem de periculoase și pot genera și pierderi de vieți omenești.”, a transmis Tanczos Barna pentru aceeași sursă.

„Mesajul nostru și avertismentul nostru către cei care folosesc apă potabilă este să îi atenționăm să folosească apă potabilă strict pentru consumul uman, strict pentru consumul casnic, să nu folosească irațional apă potabilă pentru alte lucruri, inclusiv să nu folosească apa potabilă pentru irigații în curte și în grădină, sau pentru gazon sau pentru spălarea mașinii în curte.”, a mai adăugat oficialul.

Valul de căldură a cuprins o mare parte a Europei

Vestul Franței se confruntă cu un val de căldură istoric. În mai multe regiuni s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius Pompierii se luptă cu incendii de vegetație și mii de oameni au fost evacuați.

Aceeași situație întâlnim și în Spania, Portugalia și Grecia. Flăcările au forțat mii de persoane să-și părăsească casele. Temperaturi record sunt, de asemenea, așteptate în unele părți ale Regatului Unit, care a emis prima avertizare roșie de căldură extremă din istorie.

Citește și Organizația Mondială a Meteorologiei a făcut anunțul. Valul de căldură din Europa persista și săptămâna viitoare, după ce a atins apogeul!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...