Valul de caniculă devastează Grecia. Incendii majore de vegetație se extind în nordul, sudul și estul țării

Beatrice Dumitru 25.07.2022, 10:45
Valul de caniculă devastează Grecia. Incendii majore de vegetație se extind în nordul, sudul și estul țării

Incendii puternice de vegetație afectează nordul, sudul și estul Greciei, în timp ce un val de căldură arzător fierbe țara. Sute de rezidenți și turiști au fost evacuați din insula Lesbos din estul Mării Egee, după ce incendiile forestiere au distrus case și au amenințat sate întregi.

Incendiile devastează Grecia

Grecia se află în prezent în strânsoarea unui val de căniculă, cu temperaturi de 42 grade Celsius și se prognozează că vremea extremă va dura zece zile, stârnind temeri de alte incendii. În nordul țării, pompierii și voluntarii se luptă pentru a patra zi consecutiv cu un incendiu puternic în Parcul Național Dadia, o rezervație naturală protejată, cunoscută pentru colonia sa de vulturi.

Rezervația naturală este descrisă de conducerea parcului drept „una dintre cele mai importante arii protejate la nivel național, european și internațional” din regiunea Evros, nord-estul Greciei. Serviciile de urgență din zonă au spus că fumul gros degajat de incendiu a împiedicat intervenția avioanelor de pompieri și a îngreunat controlul incendiului.

Valul de caniculă devastează Grecia. Incendii majore de vegetație se extind în nordul, sudul și estul țării
Grecia este afectată de incendiile de vegetație. Sursa foto: Twitter

Turiștii de pe insula Lesbos, evacuați

Din cauza incendiului a fost evacuat satul Dadia, în timp ce locuitorii din Chrysokelari din Peloponez au fost nevoiți să fugă de incendiile de lângă Koroni. Pe insula Lesbos, incendiul care a început în pădurile din vestul insulei s-a extins pe două fronturi. Unul spre satul Vrisa, celălalt spre staţiunea de plajă Vatera, unde au fost avariate cel puţin patru locuinţe, informează Euronews.

Ambele incendii continuă să facă ravagii, de duminică, iar vânturile puternice din zonă fac tot mai grea misiunea pompierilor să stingă flăcările. 81 de pompieri cu 19 vehicule, cinci grupuri civile, nouă avioane și un elicopter au încercat sâmbătă să stingă incendiul. Sute de oameni, inclusiv mulți turiști, au fost evacuați de pe insulă, cu mai multe autobuze și bărci mici.

Canicula extremă, cauza schimbărilor climatice

Anul trecut, incendiile de pădure au devastat aproximativ 121.000 de hectare de pădure și tufiș în toată Grecia, în timpul celui mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi incendiile forestiere și valurile de căldură, devin din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice. Experții au avertizat că aceste tendințe vor continua să se agraveze și să devină mai severe dacă oamenii și guvernele din întreaga lume nu vor reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...