Vă măsurați singuri tensiunea arterială acasă? Iată eroarea care poate distorsiona rezultatul

Redacția IMPACT 06.11.2024, 10:34
Vă măsurați singuri tensiunea arterială acasă? Iată eroarea care poate distorsiona rezultatul

Brațul trebuie așezat strict pe o masă: iată ce a reieșit dintr-un nou studiu.

Hipertensiunea arterială este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular în lume și de foarte multe ori cei care trebuie să-și țină sub control tensiunea arterială preferă să o facă în confortul propriei case.

Dacă este adevărat că acestea sunt instrumente ușor de utilizat, este la fel de adevărat că trebuie luate niște mici precauții pentru a evita rezultatele false și diagnosticele incorecte.

Poziția brațului: ceea ce a reieșit dintr-un nou studiu

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite au oferit clarificări definitive cu privire la utilizarea corectă a tensiunii arteriale, care au efectuat un studiu axat pe poziția brațului în timpul măsurării fazei cu scopul de a ajunge la o concluzie care de multe ori nu este inclusă în instrucțiunile dispozitivelor: brațul trebuie să fie strict așezat pe o masă, și nu ținut în poală sau în alte poziții.

Reunind 133 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 80 de ani, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială urmând toate recomandările relevante, cu singura excepție a poziției brațului.

„Măsurătorile obținute cu pozițiile brațelor utilizate frecvent în practica clinică (brațul în poală sau nesprijinit) au fost semnificativ mai mari decât cele obținute atunci când brațul se sprijinea pe un birou, poziția standard recomandată”, spun autorii studiului publicat în Jama Internal Medicine.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Poziția face o mare diferență”, a explicat Tammy Brady, autorul principal al studiului, care a furnizat date reale: ținerea brațului în poală poate cauza o supraestimare de 3,9 mmHg pentru tensiunea arterială sistolica, maximă și 4 mmHg pentru tensiunea diastolică.

Valorile sunt și mai distorsionate în cazul unui braț lăsat atârnând: +6,5 mmHg pentru sistolic și +4,4 mmHg pentru diastolic.

„Cu 7 mmHg mai multă tensiune arterială sistolică înseamnă o diferență de potențial între un maxim de 123 și un maxim de 130, sau între un maxim de 133 și un 140 care este considerat hipertensiune arterială de stadiul 2”, a subliniat Sherry Liu, unul dintre autorii studiului. .

Urmăriți Impact.ro și pe