USR trage un semnal de alarmă privind pensiile speciale: „PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR”

Gabriela del Pupo 27.12.2022, 14:21
USR trage un semnal de alarmă privind pensiile speciale: „PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR”

Reforma pensiilor revine în actualitate odată cu apropierea finalului de an, termen asumat de România pentru a scăpa de inechitățile din sistem. USR atrage atenția că în lipsa îndeplinirii jaloanelor prevăzute în PNRR, țara noastră ar putea să nu beneficieze de următoarele tranșe care ar fi fost acordate. Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, transmite partidul de opoziție.

„Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale”

Ministerul Muncii propus un proiect de lege pentru modificarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de beneficiari, precum și de recalculare a pensiilor speciale pentru judecători și procurori, a căror pensie ar urma să fie calculată în funcție de salariul pe ultimele 12 luni. USR spune că mai sunt cinci zile până la finalul anului și Guvernul  nu și-a asumat vreun proiect de reformă a pensiilor speciale. Legile pentru reforma sistemului de pensii, urmau să  să intre în vigoare de la 1 ianuarie, așa cum prevede PNRR.

„PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiați. Sunt mai puțin de cinci zile până se încheie anul 2022 și Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor sunt blocate în Parlament”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Avertisment dupa propunerea de cenzurare a presei
Catalin Drula. Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

„Cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, , cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022”

Practic, în afară de recalcularea pensiilor magistraților proiectul Ministerului Muncii nu aduce modificări semnificative sistemului de pensii și nu constituie o reformă, așa cum și-a asumat țara noastră prin angajamentele pentru a beneficia de fondurile PNRR.

Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, pretinde în spațiul public că, în urma unei amânări agreate, Guvernul PSD-PNL trebuie până la finalul anului doar să trimită Parlamentului proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, dar nu există și o confirmare a declarațiilor ministrului PSD, transmite USR.

Cât despre proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, USR a arătat deja că desființează nicio pensie specială și nici nu scade cheltuielile cu aceste privilegii: cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, așadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL.

USR susține eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecție constituțională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare și limitarea pensiilor magistraților la cerințele minimale ale CCR.

Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate respinse de majoritatea pro-pensii speciale PSD-PNL-UDMR. De curând, USR a depus un proiect de lege și pentru ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să fie excluse dintre categoriile de pensionari speciali.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...