Ursula von der Leyen merge astăzi la Kiev. Vizita are legătură cu demersul pentru aderarea deplină a țării la UE

Elena Avramescu 15.09.2022, 09:51
Ursula von der Leyen merge astăzi la Kiev. Vizita are legătură cu demersul pentru aderarea deplină a țării la UE

Astăzi urmează să ajungă la Kiev președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după cum a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, miercuri seara, într-unul dintre discursurile sale zilnice. Această vizită are ca scop demersul pentru aderarea deplină la Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen este așteptată la Kiev astăzi

Întâlnirea a fost stabilită la o zi după ce un reprezentant al Kievului a participat la o reuniune plenară a Parlamentului European, potrivit The Guardian. Mai mult, în plenul Parlamentulului European s-a aflat și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, iar ședința a fost prezidată de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

În plus, Ursula von der Leyen, a ținut miercuri un discursc cu privire la starea Uniunii Europene în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, acolo unde prezentat o serie de propuneri de urgență privind energia.

Ursula von der Leyen

Soluțiile propuse de Ursula von der Leyen pentru reducerea consumului de energie

Ieri a avut loc discursul despre starea UE, unde Ursula von der Leyen a vorbit despre problema generală cu care se confruntă Europa, mai precis despre criza energetică cauzată de războiul dus de Rusia în Ucraina. Astfel că von der Leyen a propus reducerea cererii de energie la ore de vârf, care poate determina stocurile să dureze mai mult iar prețurile să se ducă în jos.

„Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să-și reducă consumul general de electricitate. Apoi e nevoie de sprijin specific pentru IMM-uri. Milioane de europeni au nevoie de sprijin. Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la costuri scăzute.

Acestea fac venituri pe care niciodată nu le-au luat în calcul, nici nu au visat la ele. Nu mă înțelegeți greșit, în economia noastră de piață socială profiturile sunt bune, dar în aceste vremuri este greșit să primești venituri extraordinare record și profituri, beneficiind de pe urma războiului și a consumatorilor. În aceste vremuri, profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au nevoie cel mai mult”, a spus aceasta.

Președintele Comisiei Europene a adus în discuție și propunerea care se bazează pe producătorii de energie din combustibili fosili, care ar putea oferi o așa numită contribuție de criză. Această propunere ar strânge suma de 140 de miliarde de euro de la statele membre și va fi folosită pentru a putea diminua efectele negative ale crizei energetice.

Aceasta a ținut să menționeze că este vorba despre măsuri de urgență temporare, inclusiv discuția despre plafoanele de prețuri, care trebuei continuată pentru a diminua prețurile la gaze. În acest sens, urmează să dezvolte, împreună cu statele membre, un set de măsuri pentru a lua în considerare natura specifică a relației cu furnizorii.

Planul de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori este aproape de a fi finalizat de către Comisia Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...