Urmează o iarnă grea pentru elevi, cu sau fără varianta Omicron. Ce avertisment dau experții în sănătate

Ioana Bucur 02.12.2021, 17:22
Urmează o iarnă grea pentru elevi, cu sau fără varianta Omicron. Ce avertisment dau experții în sănătate

Revenirea în sălile de clasă nu a fost, nu este și nici nu va fi deloc ușoară. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că va fi o iarnă grea pentru elevi, iar asta se va întâmpla cu sau fără varianta Omicron, noua tulpină a SARS-CoV-2 ce se răspândește în tot mai multe state europene. Ce spun experții în sănătate despre perioada ce urmează.

Luni foarte dificile pentru elevi

Pe măsură ce noua tulpină a SARS-CoV-2 este depistată în tot mai multe țări din lume, autoritățile sanitare se pregătesc pentru un nou val de infectări. Cu toate astea, chiar și fără complicațiile aduse de varianta Omicron, iarna ce tocmai a început nu va fi deloc ușoară pentru elevi, din pricina situației epidemiologice. Este concluzia unui grup de experți americani, publicată în Education Week.

Publicația prezintă informații din diferite studii și analize realizate în Statele Unite ale Americii, ce au luat în calcul mobilitatea crescută în perioada sărbătorilor de iarnă și în lunile ce urmează, dar și nivelul de vaccinare și obiceiurile privind măsurile de prevenție. Totul arată o rată mare de răspândire a Covid-19, chiar și fără Omicron.

Raportul Institutului pentru Măsurări și Evaluări de Sănătate al Universității din Washington spune că este nevoie ca măcar 95% din populația SUA să poarte mască de protecție în public, indiferent dacă vorbim despre persoane vaccinate sau nevaccinate, pentru ca un nou val al pandemiei să fie prevenit.

Dacă americanii renunță complet la mască,în momentul în care se vaccinează, rata de infectare s-ar dubla până la sfârșitul lui ianuarie, în condițiile specifice din această țară.

Un alt studiu citat de Education Week este cel al Centrului pentru Știința Deciziilor de Sănătate al Universității Harvard, dar care, până în acest moment, nu a fost supus verificării colegiale (n.r. – peer reveiw) și care ia în considerare diverse forme de evoluție pandemică.

Urmează o iarnă grea pentru elevi, cu sau fără varianta Omicron

Printre cele mai importante concluzii:

  • Directorii școlilor trebuie să dezvolte planuri care să permită ajustarea rapidă a regulilor privind distanțarea, purtatul măștii etc, în funcție de evoluția epidemiologică la nivel local
  • În școlile unde cel puțin jumătate dintre elevi sunt imunizați, cercetătorii prezic că poate fi ridicată obligația de purtare a măștii, fără riscul unei creșteri a riscului de infectare în învățământul secundar, atât timp cât rata infecțiilor la nivelul comunității rămâne foarte mică, de sub 4 cazuri noi / zi / 100.000 de locuitori.

Ce spune Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre apariția Omicron în România

Ministrul Educației al noului Guvern PSD-PNL-UDMR, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări importante care îi privesc pe elevii români, după apariția noii tulpini Omicron.

Deși, în urmă cu câteva săptămâni, școlarii au fost nevoiți să își prelungească vacanța, dat fiind numărul ridicat de cazuri de Covid-19 din valul patru, acum oficialii din Educație par destul de relaxați.

„Ca ministru al Educației am anunțat deja programul, nu iau în considerare nimic altceva decât îmi vor spune autoritățile medicale. Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății, nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier. Vacanța de Sărbători este cea cunoscută”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...