„Următoarele zile sunt decisive”. Ce ar putea să se întâmple, în România, cu măsurile de relaxare

Andrei Cezar 15.06.2020, 15:42

Avertizare venită din partea unui secretar de stat din Ministerul Sănătății. În cazul în care vom depăși rata de infectare a populației de 1%, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare. În contextul unei creșteri semnificative a numărului de infectări cu coronavirus, Andrei Baciu a declarat, la Digi 24, că următoarele zile vor fi decisive pentru o evaluare cât mai corectă a situației.

Măsurile de relaxare s-ar putea întrerupe, în cazul creșterii semnficative a numărului de îmbolnăviri

Abia intrați într-o etapă cât de cât apropiată de normalitate, odată cu relaxarea unor măsuri, românii pot avea parte de o surpriză de proporții. În cazul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus va continua să înregistreze o creștere exponențială, am putea reveni la implementarea unor noi măsuri restrictive.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că în acest context măsurile de relaxare nu mai sunt recomandate.

Toate țările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creștere a numărului de infectări. La noi, creșterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creștere semnificativă.

Este un criteriu – rata de 1%. Când depășești această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponențial. Eram la 0,6…0-,7 și urmează să evaluăm. Nu este singurul criteriu important, el variază în funcție de numărul de focare, de elasticitatea sistemului de sănătate. Ideea e să putem să tratăm toate persoanele care se îmbolnăvesc. Trebuie să ai capacitatea să oferi tratament.”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

„Următoarele zile sunt decisive”. Ce ar putea să se întâmple, în România, cu măsurile de relaxare

Baciu: ”Trebuie să ne adaptăm viața, vom trăi cu acest virus”

Totodată, secretarul de stat a menționat că numărul de cazuri va depinde foarte mult de anchetele epidemiologice desfășurate de specialiști.

Sunt două tipuri de cazuri – cele generale, transmiterea comunitară și cele punctuale, focarele.

Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viața, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul.

Dacă într-o zi apar două – trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare.

Numărul de cazuri depinde de desfășurarea anchetelor epidemiologice.

Este esențial ca experții să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile și s-au dovedit eficiente. Ar trebui să cpntinuăm să păstrăm recomandările experților„, a mai spus Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe