Uniunea Europeană s-ar putea mări: care sunt țările care cer să adere la blocul comunitar

Alexandru Ioanid 12.06.2019, 11:24
Uniunea Europeană s-ar putea mări: care sunt țările care cer să adere la blocul comunitar

Uniunea Europeană numără, în acest moment, 28 de state membre, dar Marea Britanie e deja cu un picior în afară. Dacă va ieși până la urmă din UE, blocul comunitar ar putea rămâne cu 27 de membri, dar nu pentru multă vreme.

Luna aceasta, încep negocierile pentru ca Uniunea Europeană să se întărească prin aderarea și altor țări. Un astfel de proces este unul lung și anevoios, se poartă discuții intense, iar țările care vor să devină membre ale Uniunii Europene trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Pe lista aderării se află, în acest moment, câteva țări, iar termenul limită pentru începerea discuțiilor este iunie 2019. Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, susținea că acest termen ar putea fi depășit.

Care sunt țările care vor să facă parte din Uniunea Europeană

Pe lista țărilor care s-ar califica pentru a fi membre ale Uniunii Europene se află Albania și Macedonia de Nord.

Decizia în cazul lor s-a luat în iunie 2018, când membrii actuali ai UE s-au pus de acord și au decis să înceapă discuțiile de aderare cu aceste două țări. Cum termenul de începere a negocierilor s-a apropiat, premierul albanez i-a cerut Bruxellesului să-și respecte promisiunea și să se aplece asupra situației cu mai mult interes.

„Sunt de părere că Europa trebuie să înceapă ceea ce așteptăm după ce am adoptat reformele, să ne recunoască meritul și să înceapă discuțiile de aderare”

Edi Rama, premierul Albaniei

Premierul Albaniei susține că țara sa a îndeplinit condițiile cerute de Bruxelles în procesul de pre-aderare, inclusiv implementarea unor reforme în justiție. Așadar, și-ar fi câștigat dreptul de a începe negocierile de aderare.

Cealaltă țară în cazul căreia trebuie începute discuțiile este Macedonia de Nord.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru a fi membră UE

Calitatea de stat membru al UE nu se poate obține de pe o zi pe alta, ci presupune parcurgerea unei proceduri complexe, după cum se arată pe site-ul Uniunii.

Orice țară care îndeplinește condițiile de aderare își poate depune candidatura.

Cunoscute sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”, aceste condiții includ existența economiei de piață, a unei democrații stabile, a statului de drept, precum și acceptarea legislației UE, inclusiv a celei referitoare la moneda euro.

O țară care dorește să adere la UE înaintează o cerere Consiliului, iar acesta îi solicită Comisiei Europene să evalueze capacitatea statului candidat de a îndeplini criteriile de la Copenhaga.

Dacă avizul Comisiei este favorabil, Consiliul trebuie să convină asupra unui mandat de negociere. Ulterior, se deschid negocieri oficiale pentru fiecare capitol de aderare în parte.

Toate țările care obțin statutul de candidate beneficiază de sprijin financiar, administrativ și tehnic pe durata perioadei de preaderare.

Urmăriți Impact.ro și pe