Ungaria trimite un om în spațiu. Costurile sunt de 100 de milioane de dolari

Ionuț Vieru 26.11.2022, 13:11
Ungaria trimite un om în spațiu. Costurile sunt de 100 de milioane de dolari

Guvernul maghiar va trimite un astronaut privat în spațiu. Acesta se va afla la bordul Stației Spațiale Internaținale (ISS), iar decolarea ar avea loc în anul 2024. Zborul în spațiu va costa 100 de milioane de dolari.

Astronaut privat trimis de Ungaria în spațiu

Conform unui acord semnat cu compania americană Axion Space, guvernul maghiar va trimite un astronaut privat în spațiu, în anul 2024. În primă fază, colaborarea ar fi trebuit să aibă loc cu Roscosmos, agenția spațială rusă.

Cu toate acestea, oferta financiară propusă de către Axiom Space a fost mai avantajoasă pentru guvernul maghiar. Întregul proiect ajunge la peste 100 de milioane de dolari. Probabil că termenul de „astronaut privat” nu este foarte bine înțeles, însă vom explica în rândurile următoare.

Aceasta este formula companiei Axiom Space pentru clienții săi. Aceștia doresc să fie considerați mai mult decât „turiști spațiale”, însă nu se ridică nici la stadiul de astronauți de carieră.

Prin urmare, Axiom Space închiriază o capsulă Dragon de la SpaceX, alături de lansatorul Falcon 9. Axiom Space are deja contracte semnate cu Turcia și Arabia Saudită pentru doi turiști din fiecare țară. Cei doi au misiunile programate pentru anul viitor.

100 de milioane de dolari pentru zborul astronautului maghiar

Guvernul Ungariei a plătit suma impresionantă de 100 de milioane de dolari pentru zborul astronautului maghiar, adică de circa 5 ori valoarea contribuției Ungariei la bugetul Agenției Spațiale Europene.

Acesta va fi al treilea maghiar care a ajuns în spațiu. Primul a fost Bertalan Farkas, care a zburat în anul 1980. Acesta a participat la programul sovietic Intercosmos, ajungând pe orbită în cadrul misiunii Soiuz-36.

Al doilea maghiar care a ajuns în spațiu este Charles Simonyi. În realitate, acesta are dublă cetățenie, este maghiar și american. A zburat în spațiu de două ori, ambele dăți ca și turist, cu ajutorul companiei Space Adventures. Zborurile au avut loc în 2007 și 2009.

Axiom Space are în plan ca în jurul anului 2025 să lanseze module proprii. Acestea ar trebui să fie cuplate la Stația Spațială Internațională, pentru a avea la dispoziție un segment propriu al stației.

Aici ar urma să fie găzduiți viitorii astronauți privați. După ce NASA decide să renunțe la ISS, după anul 2030, modulele Axiom se vor desprinde de aceasta și vor funcționa independent. Practic, va fi o stație comercială destinată turismului orbital.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe