Ungaria, dată afară din UE? Anunțul incredibil al prim-ministrului

Andreea Bisinicu 15.09.2020, 11:46
Ungaria, dată afară din UE? Anunțul incredibil al prim-ministrului

Ungaria, dată afară din Uniunea Europeană? Cine este țara vecină care vrea eliminarea poporului ungur din U.E.

Iese Ungaria din Uniunea Europeană?

Prim-ministru al unei importante ţări europene dorește o Uniune Europeană din care să dispară țări precum Polonia și Ungaria, pe care le consideră a fi „țări problematice, cu care este dificil de lucrat.”

În urma acestei doleanțe, s-ar putea ca Uniunea Europeană să fie reconstituită fără aceste două state membre. Miercuri seară a avut loc o ședintă în cadrul partidului olandez, în care Bram van Ojik, reprezentanul formațiunii Verzii Stânga (GL), a întrebat, fără menajamente, cum va proceda Guvernul Olandei pentru ca teritoriile care încalcă principiile statului de drept să nu beneficieze de banii din casieria comună.

Bram van Ojik a susținut că în Ungaria și Polonia situația privind statul de drept este tot mai rea. În Polonia „există regiuni lipsite de ideologii neo-marxiste”, iar, potrivit ultimelor informații, „Guvernul vrea să îi demită și pe ultimii membrii independenți din Curtea Supremă”.

În cazul Ungariei, verdictul a fost clar.

„Mass-media și instituțiile culturale sunt reduse la tăcere”, ceea ce este inadmisibil, conform spuselor sale, pentru că sunt încălcate drepturile la replică și informare.

Ungaria, dată afară din UE? Anunțul incredibil al primului ministru
Ungaria, dată afară din UE? Anunțul incredibil al primului ministru

Același lucru a fost subliniat și de reprezentantul Partidului Muncii (PvdA) din opoziție, Henk Nijboer. El susține că Uniunea Europeană ar trebui să adopte o poziție fermă în cazul în care sunt periclitate valorile UE, printre care dreptul la replică, dreptul la informare și libertatea presei.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat faptul că se gândește să adopte măsuri mai severe privind statul de drept, pentru bunul demers politic al țărilor europene integrante. Cuvântul folosit ca laitmotiv a fost compromis. Primul ministru al Țărilor de Jos a propus soluții precum recalcularea bugetului și înființarea unei alte uniuni europene, fără participarea Poloniei și a Ungariei. Același Mark Rutte a ținut să precizeze faptul că această ultimă opțiune ar fi de luat în ultimă instanță.

Viktor Orban: „Ungaria nu iese din U.E.”

În cadrul dezbaterii de miercuri seară, singurul care s-a arătat a fi de partea Guvernului Ungariei a fost Geert Wilders, președintele Partidului pentru Libertate, de extremă dreapta. Politicianul a precizat că și el este de părere că în Ungaria nu merge totul perfect, însă unele declarații sunt exagerate. Același Geert Wilders a dat exemplu cum presa din Ungaria a publicat și anumite articole în care este criticat însuși premierul Viktor Orban.

Nu este pentru prima dată când Ungaria este în pericol de a ieși de sub umbrela protectoare a Uniunii Europene. După scandalul Brexit, la sfârșitul anului trecut, primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, declara vehement că vecinii noștri nu vor părăsi U.E. și că doar maghiarii au dreptul să decidă soarta țării lor și nimeni altcineva.

Urmăriți Impact.ro și pe